Egy fiatal neonácit a „Büszkeség és balítélet” és más irodalmi klasszikusok elolvasására ítéltek

A fiatal náci szimpatizánst, aki bombakészítési útmutatót töltött le az internetről, arra ítéltek, hogy helyette klasszikus regényeket olvasson, köztük a „Büszkeség és balítélet”-et – írja a ITV.

Timothy Spencer bíró azt mondta a 21 éves Ben Johnnak, hogy addig nem kerül börtönbe, amíg távol tartja magát a fehér felsőbbrendűséget hirdető irodalmaktól, és Jane Austen, William Shakespeare, Thomas Hardy és Charles Dickens könyveit és színdarabjait olvassa.

A De Montfort Egyetem egykori diákjának négyhavonta vissza kell térnie a bíróságra, hogy a bíró tesztelje, hogyan halad az olvasással miután „hajszál híján” elkerülte a börtönt.

Johnt néhány nappal a 18. születésnapja után azonosították először, mint terrorveszélyes személyt, és egyből egy megelőző programba utalták, azonban továbbra is szélsőjobboldali irományokat töltött le, valamint egy kézikönyvet, amely bombakészítési utasításokat tartalmazott.

Ben ezenkívül írt egy levelet is, amelyben a melegek, a bevándorlók és a liberálisok ellen uszított.

Idén augusztus 11-én az esküdtszék bűnösnek találta terrorcselekmény előkészítésének vádjában. Az ítélet maximálisan 15 év börtönbüntetéssel járhatott volna számára.

Spencer bíró azonban arra a következtetésre jutott, hogy a Ben bűncselekménye valószínűleg „tinédzser bolondság” volt

Az ítélethirdetésen azt mondta Johnnak:

„Ön magányos, akinek kevés, vagy egyáltalán nincsenek igazi barátai.”

Johnt két év börtönbüntetésre ítélték, amelyet két évre felfüggesztettek.

Az ítéletet kommentálva James Manning, a nyomozást vezető terrorelhárító elmondta: „Ez egy olyan fiatalember volt, aki bárki fia lehetne, aki egyetemen tanul, és aki a nyilvánosság előtt élte az életét , míg a magánéletben egy másikat folytatott.”

„Rengeteg nemzetiszocialista és antiszemita anyaggal rendelkezett, ami a fehér felsőbbrendűség ideológiájába vetett vonzalmára és hitére utalt, valamint támogatott egy szélsőséges sátánista csoportot is, ami egyre nagyobb aggodalomra ad okot a bűnüldöző szervek számára.”

A De Montfort Egyetem megerősítette, hogy John letartóztatásakor kriminológus hallgató volt, de letartóztatása után azonnali hatállyal felfüggesztették.

Nem kell börtönbe mennie egy transz neonácinak

Egy amerikai bíró arra hivatkozva nem küldött börtönbe egy transznemű neonácit, hogy „nehéz múltja” volt.