Jon Stewart soha nem vádolta Rowlingot antiszemitizmussal

Jon Stewart szerint a média teljesen félremagyarázta a Harry Potterben a koboldok ábrázolásával kapcsolatos álláspontját; hozzáteszi: „Nagyon szeretem a Harry Potter-filmeket. Valószínűleg túlságosan is a koromhoz képest”.

Stewart humorista szerdán azt mondta, hogy egyértelműen viccelt egy nemrégiben a Harry Potterről szóló podcast-beszélgetés során, és kijelentette, hogy nem tartja a szerzőt, J. K. Rowlingot semmilyen módon antiszemitának.

Stewart, a „The Daily Show” egykori házigazdájának megjegyzéseiről a héten megjelentek olyan hírek, amelyek szerint a humorista azzal vádolta Rowlingot, hogy antiszemita toposzokat használ a Harry Potterben szereplő koboldok ábrázolásában – ahogyan azt a könyvekben leírták, és átvitték a könyvekbe és a filmekbe.

De egy szerdán a közösségi médiában közzétett videójában Stewart azt mondta, hogy a hírek teljesen félremagyarázzák szándékát.

„Nincs olyan értelmes ember, aki megnézte volna, és ne úgy látta volna, hogy ez egy könnyed beszélgetés volt kollégák és haverok között, nevetgélve, szórakozva” – mondta Stewart. Azt mondta, hogy a beszélgetés „a Harry Potterről szólt, és arról, hogy zsidó srácként először néztem meg a moziban, és hogy egyes toposzok mennyire beágyazódtak a társadalomba, hogy alapvetően láthatatlanok még egy olyan átgondolt folyamatban is, mint a filmkészítés”.

Az eredeti, december közepén közzétett podcastban Stewart azt mondta, hogy a koboldok ábrázolása a filmekben jó példa arra, „honnan tudod, hogy a zsidók még mindig ott vannak, ahol vannak”.

Stewart azzal viccelődött, hogy Rowling egy klasszikus antiszemita karikatúrát ragadott ki a Cion bölcseinek jegyzőkönyveiből, az ismert antiszemita irományból és azt mondtam magában: „Nem lehetne, hogy ezek a fickók vezessék a bankunkat?”

„Ez egyike volt azoknak a dolgoknak, amikor megláttam a képernyőn, és arra számítottam, hogy a közönség azt fogja mondani, hogy „szent sz@r, hát nem dobta be a zsidókat egy varázslóvilágba csak úgy, hogy vezessék a kib@szott földalatti bankot” – mondta Stewart.

A humorista szerdán elmondta, hogy egy hónappal a podcast felvétele után arra ébredt, hogy a címlapok szerint Rowlingot antiszemitizmussal vádolta – és megdöbbent.

Jon Stewart on Twitter: „Newsweek et al, may eat my ass. pic.twitter.com/eRoYYeNRi1 / Twitter”

Newsweek et al, may eat my ass. pic.twitter.com/eRoYYeNRi1

„Hadd mondjam el szuper világosan, olyan világosan, ahogy csak tudom: Nem gondolom, hogy J. K. Rowling antiszemita, nem vádoltam őt antiszemitizmussal, nem gondolom, hogy a Harry Potter-filmek antiszemiták” – mondta. „Nagyon szeretem a Harry Potter-filmeket. A koromhoz képest valószínűleg túlságosan is!”

„Szóval csak azt szeretném mondani, hogy ebből semmi sem igaz, és nincs olyan értelmes ember, aki ne nézhette volna azt a beszélgetést, és ne találta volna könnyednek” – folytatta Stewart.

Stewart azzal is megvádolta a Newsweeket és más médiumokat, hogy üzleti modellként „gyújtogatnak”, és „kontextusból kiragadott ostobaságokkal” házalnak, hogy kattintásokat szerezzenek.

„Nem akarom, hogy a Harry Potter-filmeket bármilyen módon cenzúrázzák, ez egy könnyed beszélgetés volt, kapjátok már össze magatokat”- zárta gondolatait Stewart.

A témára reagálva mások tényleges antiszemitizmust véltek felfedezni Rowling szándékai mögött. David Baddiel brit zsidó komikus, az antiszemitizmus ellen fellépő prominens hangadó szerdán azt tweetelte, hogy a Harry Potterben szereplő koboldokat „egy sok évszázados, mélyen tudat alatt beágyazott kulturális kontextus” szemüvegén keresztül kell nézni.

A brit székhelyű Campaign Against Antisemitism (Kampány az antiszemitizmus ellen) pedig azt mondta, hogy a könyvekben és a filmekben szereplő koboldok „összhangban vannak a nyugati irodalom egészének ábrázolásával. Ez annak a terméke, hogy a zsidókat évszázadokon át a folklórban groteszk és rosszindulatú lényekkel társították”.

Maga Rowling nem szólalt meg a vitában.

A Times of Israel cikke nyomán.

A transzőrület áldozata lett a kviddics

Megváltoztatják a játék nevét, hogy ezzel is kifejezzék távolságtartásukat a játékot kitaláló JK Rowlingtól, a Harry Potter világhírű szerzőjétől.