Kínai kapcsolatainak felülvizsgálatára kényszerülhet Izrael

Izrael ígéretet tett arra, hogy a Biden-kormányzatot folyamatosan tájékoztatja a Kínával kötött nagyobb üzletekről, és újragondolja ezeket az üzleteket, ha az Egyesült Államok kifogást emel – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Mind a Biden-adminisztráció, mind a Trump-adminisztráció aggodalmának adott hangot az Izrael és Kína között erősödő kapcsolatok miatt, mivel az utóbbi kapcsolatai megromlottak az Egyesült Államokkal és az európai országokkal.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó felvetette a kérdést a Jair Lapid izraeli külügyminiszterrel decemberi izraeli látogatása során, valamint egy korábbi washingtoni találkozón.

Az Egyesült Államok egyelőre nem fogalmazott meg egyértelmű követeléseket Izrael felé az ügyben, de izraeli tisztviselők egy, a Haaretz birtokába került jelentés szerint szerint egyeztetéseket kezdtek az az ország Kínával szembeni politikájáról.

Kína és Izrael az elmúlt években közeledett egymáshoz, különösen a technológia és az innováció terén. A jelentés meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állította, hogy

Izrael a „szokásos üzletmenetet” követi Kínával szemben, miközben továbbra is a két erős állam között egyensúlyoz, egy kibontakozóban lévő kereskedelmi háború közepette.

Izrael azonban diplomáciai szempontból továbbra is igazodik Kínához – novemberben Isaac Herzog izraeli elnök példátlan módon felhívta Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy megvitassák az iráni atomprogramot. Októberben pedig Izrael tartózkodott az ENSZ közös nyilatkozatának aláírásától, amelyben aggodalmát fejezte ki az ujgur muzulmánokkal, a Kína északnyugati részén élő török kisebbséggel szembeni kínai bánásmód miatt.

Izraeli cégek engedély nélkül exportáltak cirkálórakétákat Kínába

Az államügyész szerint a gyanúsítottak több tucat cirkálórakétát gyártottak, és számos tesztet végeztek velük izraeli területen, emberi életeket veszélyeztetve ezzel.