Izraeli cégek engedély nélkül exportáltak cirkálórakétákat Kínába

Három izraeli cég ellen emeltek vádat, amiért engedély nélkül exportáltak cirkálórakétákat Kínába – írja a The Jerusalem Post.

10 gyanúsított ellen emeltek vádat hétfőn, miután kiderült, hogy engedély nélkül exportáltak cirkálórakétákat Kínába.

Az államügyészség gazdasági osztálya tájékoztatta a gyanúsítottakat, hogy vádat emel többek között biztonsági bűncselekmények, fegyverekkel kapcsolatos bűncselekmények, a védelmi exportellenőrzési törvény megsértése és pénzmosás elkövetése miatt.

Ephraim Menashe, a cirkálórakétákat is gyártó Solar Sky vállalat tulajdonosa olya kínai vállalattokkal üzletelt, amelyek a kínai hadsereg számára cirkálórakéták gyártására kiírt pályázaton versenyeztek.

Az üzletet Zion Gazit és Uri Shachar, egy olyan biztonsági tanácsadó cég tulajdonosai közvetítették, amely külföldi befektetők és izraeli technológiai cégek közötti tanácsadással és közvetítéssel foglalkozik.

Menashe felkérte Zvika és Ziv Navehet is, az Innocon tulajdonosait, akik pedig felderítő drónokat gyártanak. Menashe más embereket is beszervezett, akik cirkálórakéták és azok alkatrészeinek gyártásán dolgoztak.

Miért fordult Kína Izrael ellen?

A legutóbbi gázai konfliktus alatt Kína kritizálta Izraelt a leghangosabban.

A gyanúsítottak több tucat cirkálórakétát gyártottak, és számos tesztet végeztek velük izraeli területen, veszélyeztetve ezzel az emberi életeket az államügyész szerint. A rakétákat titokban Kínába szállították, Menashe pedig dollármilliókat kapott cserébe, amelyeket egy külföldi céggel való kapcsolatai álcája alatt rejtett el.

A fegyvereket a kínai hadsereg végül nem használta fel.

Az ügyben az izraeli rendőrség Lahav 433-as szervezetében működő nemzetközi bűnügyi nyomozócsoport vizsgálódik.

Februárban több mint 20 izraelit hallgatott ki a Sin Bét és az izraeli rendőrség azzal a gyanúval, hogy illegális fegyvereket fejlesztettek, gyártottak és adtak el egy ázsiai országnak.

A nyomozás azt is megállapította, hogy a gyanúsítottak operatív utasításokat kaptak ehhez a külföldi országhoz kötődő személyektől, továbbá pénzt és egyéb juttatásokat is.

Kína kész tüzet nyitni a Tajvan segítségére siető amerikai csapatokra

A Global Times csütörtöki vezércikke hosszú ideje az első alkalom, amikor Kína ténylegesen azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja az amerikai csapatokat, amelyek Tajvan segítségére sietnek.