A metaverzumba készül a Chábád

Ahol élnek zsidók, ott a Chábád-Lubavics küldöttei is jelen vannak, hogy segítsék és vezessék a közösséget. Olykor azonban nem a megszokott formában. Ahogy az emberek egyre mélyebbre merülnek a technológiai forradalomban, úgy fejlődnek tovább az interaktív médiáról alkotott elképzelések is — olvasható a zsido.com-on.

A következő lépés a metaverzum: egy olyan virtuális világ, ahol önmagunk avatárjaiként vagyunk jelen, dolgozunk, tanulunk, utazunk és társalgunk, egyedül vagy épp másokkal, ugyanúgy, mint a való világban.

Csakhogy a metaverzumban a kisujjunkat sem kell mozdítanunk. Ez az új valóság hatékonyságot és könnyedséget ígér, és lehetőséget ad arra, hogy olyan dolgokat tapasztaljunk meg, amelyeket a fizikai világ, az idő és a távolság korlátai gyakran szinte lehetetlenné tesznek.

Míg jelenleg számos metaverzumot fejlesztenek, mint például a Facebook által nemrég bejelentett „Meta”, az egyik legjobban kidolgozott virtuális tér a Decentraland. Ez a metaverzum a társadalmi interakcióra összpontosít, és olyan vállalkozásoknak és szervezeteknek ad otthont, amelyek meg akarják osztani szolgáltatásaikat a felhasználókkal – akár közösségi események, előadások, vagy tapasztalati tevékenységek révén.

A metaverzumban működő MANA Chábád Zsidó Központ. Fotó: chabad.org

„Ha az emberek ott vannak, akkor nekünk is ott a helyünk” – mondja Nachlas, aki feleségével, Chánival együtt a kanadai Ontario tartományban működő Jewish Youth Network társigazgatója. Ő és Wilhelm, aki feleségével, Leáh-val együtt a Coloradói Egyetem Rohr Chábád Központjának társigazgatója Boulderben, elkötelezettek egy virtuális Chábád-ház létrehozása mellett, amely működése megegyezik bármelyik másik intézménnyel. Céljuk, hogy „találkozzanak és inspirálják a zsidókat, bárhol is legyenek”, és szándékukban áll a jelenlétet kiépíteni minden olyan metaverzumban, amelynek szüksége van a támogatásukra.

Virtuális ingatlanok vásárlása – Hogyan működik?

Körülbelül egy évvel ezelőtt a partnereknek az az ötlete támadt, hogy létrehozzanak egy zsidó teret a metaverzumban, és néhány hónappal ezelőtt hivatalosan is vásároltak egy telket (kriptopénzzel, amelyet az egész metaverzumban használnak). Elkezdték építeni az általuk „MANA Chábád Zsidó Központnak” nevezett létesítményt, amelyet a Decentraland virtuális valóság platformot működtető Ethereum tokenről neveztek el, ahová a Decentralandban időt töltő zsidók jöhetnek, hogy támogatást és útmutatást kapjanak, illetve a judaizmusról tanuljanak. A tervek között szerepel egy olyan hely létrehozása, ahol a Tóra tanulmányozása, közösségi események, más zsidókkal való kapcsolatteremtés és judaika vásárlása is lehetséges.

És bár maga a valóság egy teljesen más síkon mozog a metaverzumban, Nachlas rabbi biztosítja, hogy a Tóra mindig ugyanaz marad. „A judaizmus elvei megingathatatlanok, a micvák fizikai cselekedetek, amelyek a mi fizikai világunknak szólnak” – magyarázza a rabbi. „Azt tervezzük, hogy az inspiráció és a támogatás tere leszünk, és segítünk visszakapcsolni az embereket a valóságba, amikor szükség van rá, mind spirituálisan, mind fizikailag.”

„A haszidizmusban azt tanuljuk, hogy a micvák segítenek minket, hogy létrehozzunk egy dirah b’tachtonimot, azaz lakóhelyet az Örökkévaló számára a fizikai világunkban” – folytatja Nachlas rabbi. Mint ilyen, ez a virtuális Chábád-központ is ezt a célt szolgálja. A metaverzumon belül a spirituális inspirációra helyezik a hangsúlyt, azzal a céllal, hogy a felhasználókat visszahozzák „a földre” a sábát vacsorákhoz, a tfilinhez, a luláv és az etrog lengetéséhez, és minden más micvához, amit csak fizikai jelenléttel lehet elvégezni. Természetesen a központ nem fog szolgáltatásokat nyújtani sábátkor vagy a zsidó ünnepnapokon.

Nachlas rabbi hisz abban, hogy a technológia folyamatos fejlődésével és terjedésével a zsidó jelenlétnek is bővülnie kell, hogy mindenhol elérjük az embereket, még akkor is, ha az a fizikai birodalmunkon kívül van.

Elmagyarázza, hogy bizonyos szempontból a Chábád inspirációja még fontosabb lehet a metaverzumban.

A virtuális valóság központ egy újabb eszköz arra, hogy létrehozzunk egy dirah b’tachtonimot, azaz lakóhelyet Istennek a fizikai világunkban. Fotó: chabad.org

A rabbik elismerik az új valóság veszélyeit, és nem lehet figyelmen kívül hagyni őket. Miközben a metaverzum teljesen új szintre emeli a kiterjesztés szót, könnyen lehet, hogy elviszi az embereket ebből az univerzumból, és ezzel együtt zsugorítja a fizikai valóságukat, azt, ami igazán számít. A Decentraland egy olyan világ kifejlesztésével büszkélkedik, amelyben az emberek „elveszítik önmagukat”.

Pontosan ezekért az emberekért hozták létre a MANA Zsidó Központot, mondja Nachlas rabbi, hogy fény legyen, amely segít nekik újra megtalálni önmagukat, egy olyan fény, amely eligazítja őket és visszavezeti őket ebbe a világba.

Ahogy Nachlas rabbi fogalmaz:

„Vagy hátat fordítunk neki félelemmel és hitetlenséggel, vagy megtanuljuk, hogyan dolgozzunk együtt ezzel az új valósággal, hogy biztosítsuk a Tóra minél szélesebb körű terjesztését” – ez a koncepció a Chábád-Lubavics közösségben már eléggé ismerős. „A végső cél, amiért ezeket az új technológiákat kifejlesztették” – tanította a Rebbe, Menachem M. Schneerson rabbi, az igaz emlékű – „az, hogy szent célokra használjuk őket…”

Az, hogy világi célokra is használhatók, sőt olyan dolgokra is, amelyek szöges ellentétben állnak a szentséggel, csupán a szabad választás lehetővé tétele… Isten azt parancsolja, kéri és megadja a képességet, hogy „válaszd az életet”.

A metaverzumban működő központban azon lesz a fókusz, hogy visszahozzák az embereket a fizikai valóságba, amikor szükséges. Fotó: chabad.org

Évtizedekkel ezelőtt, amikor a rádió és a televízió még csak kezdett elterjedni a mainstream kultúrában, a Rebbe által ösztönzött Chábád-rabbik úttörő módon terjesztették a Tórát és a judaizmust az éterben. Amikor megjelent a műhold, a Rebbe fárbrengeni összejöveteleit az egész Egyesült Államokban közvetítették, és az olyan projektek, mint a hanukai élő közvetítés, a Tóra örök bölcsességét a nemzetközi közönség számára is elérhetővé tették.

Az olyan weboldalakon keresztül, mint a Chabad.org, amelyet évente több mint 60 millióan látogatnak a világ minden tájáról, a Rebbe víziója valósul meg, miszerint az internet erejét a jóra kell felhasználni – vagy másképp fogalmazva, az internetnek az Isten által teremtett célját kell megmutatni.

Ma a MANA Chábád Zsidó Központ nemcsak az első zsidó jelenlét, de az egyik első vallási és spirituális központ is a metaverzumban. Remélik, hogy precedenst teremtenek, és segítenek létrehozni egy olyan teret a virtuális világban, ahol a Tóra, a spiritualitás és a zsidó közösség egyszerre könnyen elérhető és értékes.

The MANA Chabad Jewish Center's exterior is designed to replicate Chabad World Headquarters at 770 Eastern Parkway, bringing its special familiarity and energy to the Metaverse.
A MANA Chábád Zsidó Központot úgy tervezték, hogy a 770 Eastern Parkway-en található Chábád világközpontot tükrözze vissza Fotó: chabad.org

Bár a projekt még folyamatban van, a terveket már jóváhagyták, és az építkezés már folyamatban van, egy izgalmas csavarral: a MANA Chábád Zsidó Központot úgy tervezték, hogy a 770 Eastern Parkway-i Chábád világközpontját másolja, és annak különleges ismertségét és energiáját hozza el a metaverzumba.

A rabbik remélik, hogy egy olyan virtuális világban, ahol sokak számára minden új és ismeretlen lehet, legalább egy dolog az otthon érzetét kelti majd.

A projektről további információért látogasson el a MANA Zsidó Központ oldalára.

Egy kínai tech-cég szerint az „ember-számítógép szimbiózis” aranykora jön

A kínai internetes óriás a Baidu elindította a „Metaverse” – egy virtuális valóságban létező közösségi tér – saját verzióját.