25,6 milliárd dollárt fektettek izraeli tech-cégekbe 2021-ben

2021 folyamán az izraeli vállalatok rekord magas, 25,6 milliárd dolláros magánbefektetést vonzottak, megdöntve a 2020-as 10,3 milliárd dolláros korábbi rekordot, a 10,3 milliárd dolláros finanszírozást – derül ki az IVC-Meitar Israel Tech Review hétfőn közzétett adataiból, melyről a Times of Israel számolt be.

„Ez a kivételes összeg 146%-kal magasabb volt a 2020-as éves összegnél, főként a 100 millió dollár feletti ügyletek nagy száma miatt, amelyek a 2021-es teljes összeg 55%-át, azaz 14 milliárd dollárt tették ki” – olvasható a jelentésben.

Az IVC-Meitar jelentés szerint 2021-ben 773 befektetési tranzakciót jegyeztek fel, köztük 77 darab 100 millió dollár feletti vagy azt meghaladó finanszírozásút. Az ügyletek száma a 2020-as 604-hez képest emelkedett.

2021-ben ezek közé tartozott a Claroty kiberbiztonsági cégbe történő befektetés, amely a múlt hónapban 400 millió dollárnyi befektetést vonzott, a Future Meat élelmiszertechnológiai startup, amely 347 millió dollárt gyűjtött be, a Melio fintech startup, amely 250 millió dollárt, a Papaya Global globális bérszámfejtési és fizetéskezelési platform, amely 250 millió dollárt , valamint a Wiliot nevű, a dolgok internetes megjelenésével foglalkozó cég, amely júliusban 200 millió dollárnyi befektetői pénzzel tudott működni.

A jelentés szerint 2021 utolsó negyedéve volt a legerősebb, az év utolsó három hónapjában 206 tranzakcióban összesen 8 milliárd dollárnyi befektetés történt.

Az ügyletek száma 2021-ben soha nem látott szintet ért el. Az IVC becslése szerint az év végére várhatóan 1840 üzletkötés lesz, ami több mint 33%-os növekedést jelent 2020-hoz képest. A kutatóintézet 24 hónap elteltével becsüli meg az ügyletek teljes számát egy olyan módszertan szerint, amely figyelembe veszi az információhiányt.

A jelentés szerint a korai (Seed és A) fordulók 2021-ben emelkedő tendenciát mutattak: 408 üzletet kötöttek, és a medián összeg elérte a 4 millió dollárt. A középső és későbbi fordulók a 2021-es 25,6 milliárd dolláros összértékből 21,9 milliárd dollárt tettek ki, 365 üzletben felvett összeggel.

A kiberbiztonsági és fintech cégek vonzották a legtöbb forrást 6,5 milliárd, illetve 6,6 milliárd dolláros befektetéssel, ezt követik az IoT (thing of the internet, a dolgok internete) startupok 2,9 milliárd dollárral, majd az élelmiszertechnológiai startupok 866 millió dollárral a harmadik legnagyobb kategóriaként.

2021-ben is a külföldi befektetések voltak többségben, a teljes tőkéből rekordösszegű, 18,64 milliárd dollárt, azaz 73%-ot tettek ki, ami hasonló arányt jelent, mint 2019-ben és 2020-ban. A helyi és a külföldi befektetések közötti különbség „tovább nőtt” – áll a jelentésben.

A 2021-es év „a tőzsdére lépések szempontjából is rendkívüli év volt” – olvasható a jelentésben. 2021-ben 75 IPO (első nyilvános kibocsátás) történt, 79 milliárd dolláros összegben..

A Price Waterhouse Coopers Israel múlt havi jelentése szerint a technológiai exitek (fúziós és felvásárlási ügyletekként vagy részvények tőzsdei bevezetéseként definiálva) 2021-ben 82,4 milliárd dolláros értéket értek el.

Az IVC-Meitar jelentése szerint a 75 tőzsdei bevezetésből 23 a Wall Streeten történt, a többi a Tel Avivi Értéktőzsdén.

Emellett 13 vállalat inkább az SPAC (különleges célú felvásárló társaságok) útját választotta, és összesen 2,93 milliárd dollárt gyűjtött a tőkepiacokon.

A tőzsdei bevezetési folyamatok hosszúak és bonyolultak, a vállalatoknak meg kell nyitniuk könyveiket a leendő befektetők és a szabályozó hatóságok előtt, és teljesíteniük kell a minimális bevételi és eszközkövetelményeket. Az SPAC-k segítségével a vállalatok egyesülhetnek olyan cégekkel, amelyek már nyilvánosan jegyzettek, így gyorsabban tőzsdére léphetnek.

Mike Rimon, a Meitar Law Offices egyik partnere nyilatkozatában elmondta, hogy „2021 volt a ’Big Bang’ éve az izraeli vállalatok amerikai tőzsdei bevezetése szempontjából”.

„Azok után, hogy évekig nagyon kevés izraeli vállalat lépett tőzsdére az Egyesült Államokban, idén 23 izraeli vállalat vezette be értékpapírjait az Egyesült Államokban, többségük nagyon magas értéken” – mondta, hozzátéve, hogy ez a „tőkepiacok rendkívüli növekedésének”, az izraeli vállalatok elmúlt években bekövetkezett érettségének, az amerikai befektetők növekvő részvételének és a globális technológiai szektor példátlan növekedésének köszönhető.

Ezek a „lenyűgöző számok nem az iparág ’új normális állapotát’ jelentik” – olvasható a jelentésben -, hanem „egy ’új valóság’ eredményei” — állítja a szakértő.

El lehet felejteni a légkondit: Egy izraeli startup a nap erejével hűti le az épületeket

A légkondicionálás Izrael áramfogyasztásának 45 százalékát teszi ki.