Oroszország új szabályozást vezet be a harcban elesettek tömegsírokba temetésére

Az orosz hatóságok új szabályozást tettek közzé a katonai konfliktusok vagy nem-harci vészhelyzetek következtében elhunyt emberek és állatok gyorsított tömeges eltemetéséről, ami tovább fokozza a már amúgy is nagy feszültséget, hogy az ország Ukrajna lerohanására készülhet – írja a Radio Free Europe.

A dokumentum – amelyet december 20-án tettek közzé – szerint a gyorsított tömegsíros temetések „a katonai konfliktusok következtében, illetve szükség esetén békeidőben bekövetkezett vészhelyzet következtében elesettekre” vonatkoznak.

A szabályozás 2022. február 1-jétől lép hatályba.

A dokumentum kimondja, hogy a tömegsírokkal kapcsolatos munkálatok előkészítéséért és elvégzéséért a regionális hatóságok lesznek felelősek.

Az oroszbarát szakadárok és a kijevi fegyveres erők között Ukrajna keleti régióiban, Donyeck és Luhanszkban zajló katonai konfliktus több mint 1,5 millió embert kényszerített lakhelye elhagyására, és több mint 13 200-an haltak meg.

Mi a célja valójában Putyinnak az ukrajnai válsággal?

Putyin eltökélt szándéka rákényszeríteni Európát az orosz befolyási övezet elismerésére, hogy így még nagyobb beleszólást szerezzen a kontinens biztonsági és gazdasági kérdéseibe.