Szállítóhelikoptereket és két üzemanyagtöltő repülőgépet kap az izraeli légierő

Izrael egy tucat nehéz szállítóhelikoptert és két üzemanyagtöltő repülőgépet vásárol az Egyesült Államoktól több mint 3 milliárd dollár (mintegy ezermilliárd forint) értékben – közölte az izraeli védelmi minisztérium pénteken.

A helikopterekről a Lockheed Martin-Sikorsky fegyvergyárral, a tankoló repülőgépekről pedig a Boeing amerikai multinacionális céggel írtak alá szerződést az izraeli védelmi minisztérium képviselői az Egyesült Államokban a minisztérium bejelentése szerint.

    „Alkalmasabbá tesszük a légierőt a közeli, és még inkább az Izrael határaitól távoli kihívásoknak történő megfelelésre”

– nyilatkozta Benjamin Ganz védelmi miniszter az üzlet nyélbe ütése után, a ynet hírportál szerint az Izraeltől több mint kétezer kilométerre lévő Iránra utalva.

A fegyvervásárlás nyomán az izraeli légierő lecseréli régi, elavult helikoptereit, amire az amerikai segélyalapból mintegy kétmilliárd dollárt (mintegy 650 milliárd forint) költenek. Az ügylet révén opciót szereztek a jövőben újabb hat CH-53K helikopter megvásárlására is. Az első hat gép leszállítását 2026-re várják Izraelben.

Az izraeli légierő parancsnoka: A lézerek megváltoztatják a jövő csatatereit

„A légi dimenzió egyre erősödik a régióban és az egész világon. Egyre több küldetést kapunk – a harctér pedig a szemünk előtt változik meg” – mondta Nurkin vezérőrnagy.

A két Boeing KC-46-os üzemanyagtöltő repülőgép a már korábban megvett két gép mellett áll hadrendbe, s ezek megvásárlását is az amerikai segélyből fedezik. Ezt a fegyverüzletet mintegy 1,1 milliárd dollárra (több mint 250 milliárd forintra) becsülik.

Ezeket a megállapodásokat mintegy két éve kellett volna aláírni, de az állami költségvetés hiánya és a többször megismételt választások megakadályozták az izraeli parlament, a Knesszet állandó bizottságainak létrehozását, és ezért többször elhalasztották ezt a stratégiai lépést.

    „A CH-53K lehetővé teszi, hogy a légierő továbbra is a legbiztonságosabb, legmegbízhatóbb és leghatékonyabb nehéz szállítóhelikopterekkel tudja ellátni feladatait, és hozzájárul Izrael állam nemzetbiztonságának megerősítéséhez a következő évtizedekben”

– nyilatkozta az ügyletről Josua Sani, a Lockheed Martin izraeli leányvállalatának vezérigazgatója.

Nem mindenki biztos benne, hogy egy izraeli légitámadás sikerrel járna Irán ellen

Egy jelenleg vezető pozícióban lévő biztonsági tisztviselő azt nyilatkozta, hogy legalább két évbe telne egy olyan támadás előkészítése, amely jelentős károkat okozhat Irán nukleáris projektjében.