Nincs mit enni Afganisztánban, a szülők kétségbeesésükben eladják a gyerekeiket

Egy afgán apa eladta 10 éves leánygyermekét, hogy eltudja tartani a családját – írja a Fox News.

A régióban gyakori a nagyon fiatal lányok házasságának megszervezése. A vőlegény családja pénzt fizet, hogy megpecsételje az üzletet, és a gyermek általában a szüleivel marad, amíg legalább 15 éves nem lesz.

A jelenlegi helyzetben mivel sokan még az alapvető élelmiszereket sem tudják megfizetni, egyesek megengedik a leendő vőlegényeknek, hogy nagyon fiatal lányokat vegyenek el, sőt sokan a fiaikat is megpróbálják eladni.

Gul, szokatlan módon ebben a mélyen patriarchális, férfiak uralta társadalomban azonban ellenáll. Ő maga 15 évesen ment férjhez, és azt mondja, megölné magát, ha lányát, Qandi Gult elvennék tőle.

Amikor a férje elmondta neki, hogy eladta Qandit, „a szívem megállt. Azt kívántam, bárcsak meghaltam volna akkor, de talán Isten nem akarta, hogy meghaljak” – mondta Gul.

„Nincs hová menni” – az elvált afgán nők veszélyben vannak

A tálibok újra bevezetik a nőket elnyomó iszlám törvényeket, az elvált nőket kényszerházasságok fenyegetik. Sokan az öngyilkosságot fontolgatják.

„Minden alkalommal, amikor eszembe jut az az éjszaka… meghalok és visszatérek az életbe.”

A férje elmondta neki, hogy eladta az egyik gyereket, hogy megmentse a többit, mondván, hogy különben mindannyian meghaltak volna.

„Sokkal jobb lett volna meghalni, mint amit te tettél”

– mondta neki Gul.

Gul összehívta a testvérét és a falu öregjeit, és segítségükkel elérte, hogy Qandi „elváljon”, azzal a feltétellel, hogy visszafizeti a férje által kapott 100 000 afgánit (kb. 1000 dollár).

Gul férje végül elmenekült, valószínűleg attól tartva, hogy Gul esetleg feljelenti őt a hatóságoknál, mivel a tálib kormány nemrég betiltotta a kényszerházasságokat.

A pakisztáni miniszterelnök szerint a tálibok nem tehetnek róla, hogy nem tisztelik a nőket

A nemzetközi közösség többször felszólította a tálibokat, hogy tartsák tiszteletben a nők jogait és általában az emberi jogokat, ha kormányuk nemzetközi elismerést akar.