Irán szerint jól haladnak a bécsi atomtárgyalások

A világhatalmak és Irán között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodás újjáélesztéséről folyó bécsi tárgyalások „viszonylag kielégítő előrehaladást mutattak” – mondta csütörtökön Ali Bagheri iráni főtárgyaló.

„Néhány írásos változtatás született a szankciók feloldásával kapcsolatban a két fél között, és viszonylag kielégítő előrelépés történt a tárgyalások nyolcadik fordulójának első napjaiban” – idézte Bagherit az iráni Tasnim hírügynökség.

Az Arutz7 szerint hétfőn Bécsben folytatódtak a közvetett tárgyalások az Egyesült Államok és Irán között a 2015-ös nukleáris megállapodás újjáélesztéséről.

Mint ismeretes, Donald Trump előző amerikai elnök felmondta az elődje, Barack Obama által 2015-ben kötött megegyezést és komoly szankciókat léptetett életbe az Iszlám Köztársaság ellen. Joe Biden jelenlegi elnök támogatja a megállapodáshoz való visszatérést, de Irán továbbra is olyan magatartást tanúsít, mely nem utal az együttműködésre való hajlandóságra, miközben a szankciók enyhítését sürgeti.

A brit, francia és német tárgyalópartnerek a hét elején „sürgősnek” minősítették a tárgyalások folytatását, és arra figyelmeztettek, hogy „közeledünk ahhoz a ponthoz, ahol Irán nukleáris programjának eszkalációja teljesen aláássa” a megállapodást.

„A megbeszélések főként a szankciók feloldására összpontosítottak. Reméljük, hogy néhány nap szünet után folytatódik a komolyabb munka a szankciók feloldásának kérdésében” – mondta Bagheri csütörtökön.

A tárgyalások rövid szünet után január 3-án folytatódnak majd.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price kedden azt mondta, hogy „szerény előrelépés történt” a tárgyalásokon.

Az Iszlám Köztársaság ismételten követelte az Egyesült Államoktól az Iránnal szemben kirótt szankciók feloldását. Amerikai tisztviselők azt mondták, hogy bár inkább a diplomáciai úton jutnak megállapodásra Iránnal, más lehetőségek is terítéken vannak, ha ez nem sikerülne.

Iránt súlyosan érintik az amerikai szankciók

Végül csak beismerik, hogy nem bírják a szankciókat. Vagy csak az időt húzzák?