Hosszútávon is rövidülhet a szombat reggeli ima?

Michael Goldstein, a Union of British Orthodox Jewish Synagogues (Brit Ortodox Zsidó Zsinagógák Szövetségének) vezetője, azt mondta, hogy szerinte egy „hibrid” modell fogja felváltani a hagyományos Istentiszteleteket.

A jelenleg kb. háromórás szombat reggeli Istentiszteletek napjai hamarosan a múlté lehetnek Goldstein szerint, aki úgy látja, hogy a koronavírusjárvány miatt a szombat reggeli imák jelentősen rövidülni fognak, amit szerinte a zsinagógába járók már a COVID-19 előtt akartak, de csak a vírusnak sikerült felgyorsítani ezt a folyamatot — írja a The Jewish Chronicle.

Goldstein azt mondta, hogy előrejelzése szerint egy „hibrid” modell fogja felváltani a hagyományos Istentiszteleteket, amelyek általában rövidebbek lesznek, kivéve, ha például egy-egy ismertebb kántor látogat egy adott közösségbe. Hozzátette, hogy az ima és a közösségi szerepvállalás minősége, beleértve az önkéntességet is, nem csökkent az elmúlt két évben, és továbbra is virágozni fog.

A JC-nek elmondta, hogy a világjárvány ellenére a Brit Ortodox Zsidó Zsinagógák Szövetsége, amely Európa legnagyobb zsinagógai szervezete, és mintegy 60 ortodox zsidó közösséget támogat, virágzik, és új kezdeményezéseket kínál, köztük egy női pedagógusok képzését célzó tanfolyamot. A szervezet az elmúlt évben 1 000 új tagot regisztrált, akiknek 20 százaléka 30 év alatti volt.

Ezt a cikket szerkesztőségünk, tekintettel a szombati munkatilalmakra, még a sábát beállta előtt időzítette.

Éjszakai bárból zsinagógába: egy férfi hazatérése az ortodox judaizmushoz

Berel Solomon drogdílerből ortodox zsidóvá váló férfi dokumentumfilmje „közvetlen válasz az összes ortodox-ellenes zsidó filmre, amelyet a Netflix az elmúlt években kiadott”.