Éjszakai bárból zsinagógába: egy férfi hazatérése az ortodox judaizmushoz

Berel Solomon vállalkozó és filmrendező új dokumentumfilmjében elmeséli, hogyan jutott el az éjszakai klubok világából az ortodox zsidósághoz.

Berel Solomon azért készítette az „Orthodoxed” című dokumentumfilmet, hogy elmesélje, hogyan változtatta meg az életét a Tóra, és hogyan fogadta el az ortodox zsidóságot.

„Az Orthodoxed egy dokumentumfilm, amelyet arról szól, hogyan keveredtem ki a drogkereskedésből és az éjszakai klubbizniszből és kötöttem ki az ortodox judaizmusnál ” – mondta Solomon az Arutz 7-nek. „Ma két üzletem van, és ezek nem azok a régi üzletek.”

A dokumentumfilm „közvetlen válasz az összes ortodox zsidóság-elleni filmre, amelyet a Netflix az elmúlt években kiadott”.

Solomon több ezer üzenetet kapott a dokumentumfilm nézőitől, akik azt mondták neki, hogy a film megtekintésének után úgy döntöttek visszatérnek a zsidósághoz.

„Az egyik egyedülálló dolog ezzel a dokumentumfilmmel kapcsolatban az, hogy 12 évvel ezelőtt, amikor az éjszakai klubbizniszben dolgoztam, valóságshow-t készítettem a cégemről, az üzletemről, és több száz órányi felvételem van rólam az üzletben, többek között nagy hírességekkel” – mondja Solomon. „Az egyik legnagyobb híresség, aki szerepel a dokumentumfilmben, Drake, a rapper – Drake, a világ legnagyobb rappere. Maga a dokumentumfilm igazán kiegyensúlyozott volt, és tényleg mindkét oldalt meg tudtam mutatni”.

Nissim Black hászid rapper világsztár: Isten mindig rajtam tartotta a kezét, soha nem engedett túl messzire menni

Drogdíler az iszlámon és a kereszténységen keresztül érkezett az ortodox zsidóságig, ma a legismertebb fekete-zsidó rapper aki tehetségét Isten és a zsidóság szolgálatába állította. Vasárnap este a Zsinagógák Hete keretén belül lép fel. A ma Izraelben élő hászid rapperrel Megyeri A. Jonatán beszélgetett.

„Minden egyes nap tucatnyi és tucatnyi üzenetet kapok – mostanra már valószínűleg két-háromezer üzenetnél tartok -, és szinte mindegyikre válaszolok. Hihetetlen üzenetek: emberek, akik a bár micvójuk óta először tesznek fel tefilint, (…), vagy lányok, akik [elhagyták az ortodox judaizmust], és a nightclub üzlettel kísérleteztek. Miután megnézték a filmet, az emberek elmondták nekem, hogy mennyire inspirálta őket, és mennyi új dolgot vettek ki belőle” – magyarázza.

„Ezerből kilencszázkilencvenkilenc üzenet rendkívül pozitív volt, és aztán, tudod, ezerből egy azt mondja, hogy nárcisztikus vagyok, amiért filmet készítek magamról” – mondja. „De nem lehet mindenkinek megfelelni”.

„Azt mondom a filmben, hogy nincs olyan mámor, mint amikor besétálsz egy éjszakai klubba. Amikor a basszus megüti a testedet, a fények villognak és a DJ nyomja – a hely lángol. Nincs olyan mámor, amit a mai napig átéltem, beleértve a zsidóságot is, mint ez a mámor. De van egy titkom mindenki számára. Nincs olyan mélypont, mint az a nyomorúságos mélypont, amikor másnap reggel felébredsz. Az a mélypont olyan mély, olyan szégyenletes, olyan kínos, olyan zavarba ejtő, olyan sötét, hogy messze felülmúlja az éjszakai klubban átélt magasságot”

– mondja a férfi.

Solomon következő projektje egy dokumentumfilm lesz a „A gazdagság ősi zsidó titka” címmel.

„Az egész előzménye a jótékonykodásról fog szólni. A zsidó emberek világszerte híresek a jótékonyságukról” – mondja. „Egy nagyon gyakori zsidó tulajdonság az adakozás, még azoknál is, akik nem vallásosak, nem ortodoxok. Egyszerűen a zsidó lelkében van, hogy jótékonykodjon… Sokszor, sokszor csináltam ezt az életemben, amikor egy nagy összeget adtam jótékony célra, és az év elején felajánlottam, és a csodák, amiket az év során láttam, fenomenálisak voltak”.

A film megtekinthető a Youtube-on:

ORTHODOXED (2021) | Official Movie | Berel Solomon

Orthodoxed is a documentary about a young Jewish man named Berel Solomon. It chronicles his journey from a drug dealer and prince of the nightclub business t…

Borítókép: Berel Solomon Facebook oldala

A Netflixen túl – ultraortodoxok egy haszid rendezőnő szemével

A nyugati világ esetleg lehetne legalább olyan elnéző velük, mint amilyen elnézést követel más vallásoknak. Hajdú Tímea írása.