Három oltása volt az omikron variáns első izraeli halálos áldozatának

Történetesen emlékeztető oltásban is részesült az a koronavírusos nő Izraelben, akinek a halálát közölte az Egészségügyi Minisztérium.

A Portfolio.hu szerint jelenleg összesen nyolc omikronos beteg van kórházban, kettő súlyos állapotú oltatlannal. A többi hat közül négy oltott. Múlt héten egy gyanított omikron halálesetről kiderült, hogy a delta variáns okozta a beteg COVID-19 fertőzését – hívja fel a figyelmet a Times of Israel cikkére Facebook-posztjában Dobson Szabolcs szakgyógyszerész.

Jelenleg Izraelben 1 741 igazolt omikron fertőzésről tudnak. Összesen jelenleg több mint 16 000 aktív COVID-19 fertőzést tartanak nyilván. A megbetegedések számának emelkedése ellenére eddig nem nőtt a kórházba utalások és a súlyos esetek száma; ez kedd este 84 beteget jelentett. A halálos áldozatok összesített száma Izraelben 8243 fő.

Ugyancsak tegnap Naftali Bennett miniszterelnök változásokat ismertetett a karanténszabályokban.

Az új szabályok szerint a bármely variánsnak kitett teljesen oltott emberek csak addig kell, hogy karanténban legyenek, amíg negatív eredményt nem szereznek egy PCR teszttel. A karantén utáni 10 napban nem engedik őket tömegrendezvényekre vagy nagy kockázatú populációk tartózkodási helyeire, úgymint ápolási létesítmények.

Eleddig a teljesen oltott embereknek nem kellett karanténba menniük egy COVID-19 beteggel való találkozás után, csak, ha gyanított omikron esetről volt szó. Az oltatlanoknak 7 napig kell karanténban maradniuk, és tesztelniük az első, majd az utolsó napon.

Az intézkedések célja Bennett szerint a teljes leállás (lockdown) elkerülése, részben, vélhetően mert másként akarja kezelni a járványt, mint elődje és politikai ellenfele, Netanjahu a maga idejében, részben, mert az ország működőképessége forog kockán és nem akar úgy járni, mint Hollandia, amivel példálózott az utazási korlátozások védelmében, amivel nézete szerint Izrael időt nyert ahhoz, hogy ne egyidőben sújtsa az országot a delta és az omikron járvány – hívja fel a figyelmet Dobson Szabolcs.

Közben az Egészségügyi Minisztérium vasárnap megadta a Pfizer COVID-19 elleni Paxlovid gyógyszere vészhelyzeti engedélyét, és csütörtökön érkezik az első 100 000 tablettás szállítmány; Izrael lesz az USA utáni második ország, ahol elkezdhetik alkalmazni a Paxlovidot. Bennett a hétvégén véglegesítette az ügyletet a Pfizer cég elnökével, Albert Bourlával. Bennettnek is jó kapcsolata van Bourlával, csakúgy, mint Netanjahuak, de ez utóbbi gyakran dicsekedett ezzel, amit Bennett kerül – írja Dobson.

Ezen a héten érkezik Izraelbe a Pfizer első covid-elleni tabletta szállítmánya

A legfrissebb laboratóriumi eredmények szerint a Paxlovid néven piacra kerülő készítmény az Omikron variánssal szemben is hatékony.