Ezen a héten érkezik Izraelbe a Pfizer első covid-elleni tabletta szállítmánya

A zsidó állam 100 ezer adagot rendelt a Paxlovid nevű készítményből.

Véglegesítette Izrael annak a vásárlásnak a feltételeit, amivel 100 ezer adaghoz jut a Pfizer covid-elleni tablettáiból – erről tett bejelentést vasárnap az izraeli Egészségügyi Minisztérium. Az ügyletről a gyógyszercég vezetője, Albert Bourla és Izrael miniszterelnöke, Naftali Bennett egyeztetett.

A Ynetnews szerint a készítmény forgalmazását az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) múlt héten hagyta jóvá „sürgősségi pecséttel”. A gyógyszer 90 százalékos hatékonyságot mutatott a kórházi kezelések és halálesetek megelőzésében azoknál a csoportoknál, akiknél magas kockázata volt a súlyos szövődményeknek. Ezen csoportok tagjai Izraelben ingyen juthatnak majd hozzá a készítményhez.

A legfrissebb laboratóriumi eredmények szerint a Paxlovid néven piacra kerülő készítmény az Omikron variánssal szemben is hatékony.

A lap értesülései szerint Izrael a következő hetekben a Merck and Ridgeback legújabb szájon át alkalmazható készítményéből is több ezer adaghoz jut majd hozzá – amit szintén sürgősségi jóváhagyással engedett át az FDA.

Bár beszámolók szerint az Omikron nevű variáns enyhébb lefolyású betegséget okoz a Deltához képest, Izrael vasárnap arról számolt be, hogy 24 százalékkal nőtt a súlyos esetek száma az elmúlt nyolc napban. Az érintett betegek 75 százaléka egyetlen oltást sem kapott korábban.

Izraelben eddig több mint 4 millió ember kapott emlékeztető oltást.

Borítókép: EPA/PFIZER INC. 

Izraeli járványhelyzet: növekvő esetszámok, üres kórházak

Hol is áll Izrael valójában a COVID tekintetében? A Times of Israel a statisztikák segítségével próbálta elemezni a helyzetet.