A francia és magyar választásokon múlik az EU jövője?

A Süddeutsche Zeitung szerint, ha Macron győz, Orbán pedig veszít, akkor egészen új távlatok nyílhatnak a közös politika terén – írja a Mandiner.

Egy Süddeutsche Zeitungban megjelent írás szerint jövőre a franciaországi és a magyarországi választások határozzák majd meg az EU sorsát.

A lap szerint Orbán már ellenségként tekint a „posztnemzeti” német kormányra, és a választási kampány során „a nemzeti identitás őreként” fog tetszelegni. Továbbá a cikk kifejti, hogy a franciaországi jobboldal ugyanezt a mintát fogja követni, hogy Macron ellenzékét mozgósítsa.

Emellett hangsúlyozzák, hogy az új német kormány úgy segítheti az európai ügyet a leginkább, hogy egyértelműen kiáll Macron mellett az elkövetkező hónapokban.

A cikk végül arra a következtetésre jutott, ha Macron győzelmet arat, Orbán pedig veszít, akkor új utak nyílnak egy olyan közös politika előtt, amely a Macron-féle „európai szuverenitás” koncepcióját követi.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Mozgolódás Európában — mit akart Macron Budapesten?

Macron látogatása fontosat jelez a blokk változó belső dinamikájával kapcsolatban: Franciaország egyre inkább közeledik Lengyelországhoz és Magyarországhoz a migráció és a jogállamiság kérdéseiben.