A duplájára nőtt az internethasználat az izraeli harediek körében

Az Izraelben élő haredi zsidók internetezők aránya 2008 óta több mint kétszeresére nőtt, bár a közösség fiataljainak online hozzáférése továbbra is korlátozott – derül ki az Izraeli Demokrácia Intézet (IDI) csütörtökön közzétett felmérésből, amelyet a The Algemeiner szemlézett.

„Az internethasználattal kapcsolatos nyilvános kritikák ellenére az adatok azt mutatják, hogy az ultraortodox izraeliek kétharmada fent van online” – írta Dr. Gilad Malach és Dr. Lee Cahaner.

„Mindazonáltal az ultraortodox felhasználók online viselkedési mintái eltérnek attól, ahogyan a nem-haredi felhasználók használják az internetet”.

A haredi közösség az izraeli lakosság mintegy 13 százalékát teszi ki. Az IDI jelentésében bemutatott adatok szerint csaknem kétharmaduk, azaz 64 százalékuk mondta, hogy használja az internetet, szemben a 2008-as 28 százalékkal. Ehhez képest a többi zsidó izraeli 93 százaléka számolt be internethasználatról.

„Az internetet a haredi zsidók elsősorban pragmatikus ügyintézésre és nem társadalmi interakciókra használják, a felhasználók technikai képességei viszonylag gyengék, és a technikai ismeretek megbecsülése is alacsony” – jegyezte meg Malach és Cahaner.

A haredi izraeliek 62 százaléka mondta azt, hogy inkább otthoni számítógépen keresztül csatlakozik az internethez, még akkor is, ha van hozzáférése mobiltelefonján keresztül. A többi izraeli zsidó közül 72 százalék inkább a mobiltelefonját használta. A haredi zsidók 61 százaléka mondta, hogy van otthon számítógépe, míg a többi zsidó izraeli 88 százaléka.

2050-re csaknem minden negyedik izraeli háredi zsidó lesz

Jelentős demográfiai változások várhatók Izraelben az elkövetkezendő évtizedben. Íme a részletek.

Az e-mail használat volt a leggyakoribb haredi zsidók körében (88 százalék), megelőzve az információkeresést (73 százalék), a digitális banki szolgáltatásokat (62 százalék), a munkahelyi célokat (58 százalék) és a kormányzati minisztériumok szolgáltatásait (56 százalék).

A haredi közösség közel fele, 46 százaléka használja a WhatsApp üzenetküldő platformot, szemben a többi izraeli zsidó 97 százalékával. A haredi zsidók mindössze 10 százaléka használja az internetet játékra.

A felmérés szerint a közösség 60 százaléka alapvető szükségletnek tekinti a digitális készségeket, szemben a többi izraeli zsidó 92 százalékával.

„A koronavírus 2020-as megjelenése a szakmai és egyetemi képzésre jelentkezők számának növekedéséhez vezetett, különösen az ultraortodox férfiak körében. Az elkövetkező években fogjuk megtudni, hogy ez trendváltozást vagy egyedi esetet jelent-e”

– jegyezte meg Malach és Cahaner.

Mivel a haredi szülők 88 százaléka korlátozza gyermekei online hozzáférését, a közösség 18 év alatti tagjainak mindössze 13 százaléka használja az internetet, szemben a többi zsidó izraeli 75 százalékával.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Hogyan váltak republikánus szavazókká az ortodox zsidók?

1992-ben a republikánus elnökjelöltet a zsidó szavazóknak mindössze 11 százaléka támogatta.