Németország újabb három atomreaktort helyez üzemen kívülre

A három utolsó erőmű bezárását jövőre tervezik. 

Németországban pénteken három atomerőművet kapcsolnak le a hálózatról – írja a Politico.

„Az atomerőművek leállítása biztonságosabbá teszi országunkat, és segít elkerülni a radioaktív hulladékot” – mondta Steffi Lemke szövetségi környezetvédelmi és nukleáris biztonsági miniszter.

Angela Merkel korábbi német kancellár a 2011-es japán fukusimai balesetet követően felgyorsította az üzemen kívül helyezéseket.

A pénteki leállás a schleswig-holsteini Brokdorf, az alsó-szászországi Grohnde és a bajorországi Gundremmingen C erőműveket érinti.

Németország fennmaradó három atomerőművét – az alsó-szászországi Emslandot, a bajorországi Isar 2-t és a baden-württembergi Neckarwestheim 2-t – „legkésőbb 2022 végéig” bezárják – közölte a környezetvédelmi minisztérium.

A nukleáris energia Németország villamosenergia-termelésének mintegy 10 százalékát adja. A leállítás kritikákat váltott ki, mivel Németországnak drasztikusan növelnie kell a megújuló energiaforrások felhasználását, és a rendkívül környezetszennyező szénerőművektől való függőségét is növelte.

„Az ellátás biztonsága Németországban továbbra is garantált” – mondta Robert Habeck szövetségi éghajlat- és gazdasági miniszter. Hozzátette, hogy a megbízható és „fenntartható módon termelt villamos energia” „központi követelmény ahhoz, hogy gazdaságunkat és iparunkat a klímasemlegesség felé igazítsuk”.

Borítókép: EPA/JORG CARSTENSEN / POOL

Németország a zöld totalitarizmus útján

Az eljövendő szociáldemokrata, zöld, szabaddemokrata koalíció programja a társadalom és a gazdaság teljes átépítését veszi célba.