Napelem-szemét krízis van készülőben?

Egy új, az amerikai Energiaügyi Minisztérium által finanszírozott kutatási projekt a napenergia egyik legnagyobb kihívását igyekszik megoldani: mit tegyünk a napelemekkel, miután azok elhasználódnak?

A napenergia kulcsfontosságú az klímaváltozási kormányprogramokban, de ahhoz, hogy maga a technológia fenntartható legyen, újrahasznosíthatónak kell lennie. Sajnos, ha ma egy napelem elpusztul, valószínűleg kétféle sors vár rá: az aprítógépben vagy a hulladéklerakóban – írja a Verge.

Az Arizonai Állami Egyetem (ASU) kutatói azt remélik, hogy ez megváltozik egy új újrahasznosítási folyamat révén, amely vegyi anyagokat használ a nagy értékű fémek és anyagok, például az ezüst és a szilícium visszanyerésére, így az újrahasznosítás gazdaságilag vonzóbbá válik. A csapat reményei szerint három éven belül kikerül egy kísérleti újrahasznosító üzem létrehozása.

Napelem farm Chilében. Unsplash/Antonio Garcia

Ha minden jól megy, a tisztább és költséghatékonyabb napenergia-újrafeldolgozási eljárás éppen akkor kerülhet piacra, amikor a napelemek első hulláma a hulladékáramba kerül. Ha nem akkor várhatóan komoly problémát fog jelenteni a „napelem szemét”.

Bár viszonylag kevés napelem érte már el élettartamának végét, a szakértők szerint a legtöbb napelem a hulladéklerakókban végzi, ahol a bennük lévő értékes fémek és anyagok elvesznek.

Meng Tao, az ASU napenergia fenntarthatóságával foglalkozó kutatója, aki az új újrahasznosítási erőfeszítések vezetője, úgy becsülte, hogy a világnak fém és ezüst hiánnyal kell szembenéznie, jóval azelőtt, hogy az összes napelemet megépítenénk, amelyre a fosszilis tüzelőanyagokról való átálláshoz szükség van.

A napelemes szilícium előállítása ugyanakkor óriási mennyiségű energiát igényel, és a többszöri felhasználása fontos ahhoz, hogy a napenergia-ipar villamosenergia-igénye – és szén-dioxid-kibocsátása – alacsony maradjon.

Még ha a napelemeket újrahasznosítják is, ezeket az anyagokat ritkán hasznosítják. Ehelyett az újrahasznosítók általában eltávolítják a panelt összetartó alumíniumkeretet, eltávolítják a rézhuzalokat a hátoldalról, és magát a panelt is felaprítják, így egy napelemes hasábot hoznak létre, amelyet zúzott üvegként értékesítenek – írja a lap. A probléma az, hogy sokkal olcsóbb ez a megoldás mint kinyerni az anyagokat.

A több fémet és ásványi anyagot visszanyerő új napelemes újrahasznosítási eljárások jelentősen javíthatják a gazdaságosságot. A Verge cikke szerint Tao és kollégái egy ilyen eljárást javasolnak.

Tao azt állítja, hogy a TG Companies már kifejlesztett egy olyan technológiát, amellyel a napelemekben lévő ezüst, ón, réz és ólom 100 százalékát vissza lehet nyerni.

A Verge által megkérdezett Karsten Wambach, a PV CYCLE napelem-újrahasznosító nonprofit szervezet alapítója elmondta a lapnak, hogy a napelemekben lévő összes ezüst és más nyomfémek visszanyerése „nem biztos, hogy teljes mértékben elérhető” a szilíciumcellák polimerektől és más anyagoktól való elválasztása során fellépő veszteségek miatt.

Borítókép: Unsplash

„Ellene kell állnunk az apokaliptikus környezetvédő vallásnak”– Michael Shellenberger a Neokohnnak

Az Apokalipszis Soha című könyv szerzője beszélt a Neokohnnak arról, hogy miért tekinti a klímaaktivizmust vallásnak, és miért nem érdemes könnyet ejteni, ha a brazil farmerek kivágják az amazonasi esőerdőket. Interjú.