Elhunyt Harry Reid, demokrata politikus, „Izrael igaz barátja”

Naftali Bennett, izraeli miniszterelnök és Jáir Lapid külügyminiszter szerdán csatlakozott az Egyesült Államokban és szerte a világon Harry Reid volt amerikai szenátusi többségi vezetőt méltató vezetők sorához.

„Harry Reid rettenthetetlen vezető és igazi amerikai hazafi volt” – írta Bennett. „Izrael Állam és a zsidó nép iránti mély elkötelezettsége emlékezetes örökséget hagy maga után. Emlékből fakadjon áldás”.

„Harry Reid szenátor elkötelezett közszolga, kiváló vezető és Izrael igaz barátja volt, aki jelentősen hozzájárult a két ország közötti kapcsolat erősítéséhez. Részvétemet küldöm családjának, barátainak és az amerikai népnek” – írta Twitter-bejegyzésében Lapid.

Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető „Amerika elkötelezett közszolgájának, az amerikai-izraeli szövetség nagy támogatójának és régi barátjának” nevezte Reidet.

„Soha nem fogom elfelejteni Harry megható szavait a családomhoz és hozzám, miután elolvasta a bátyám, Yoni leveleit tartalmazó könyvet. Nyugodj békében, Harry” – tette hozzá Netanjahu.

A volt demokrata szenátor és Nevada leghosszabb ideig hivatalban lévő kongresszusi képviselője kedden 82 éves korában halt meg a hasnyálmirigyrákkal vívott négyéves küzdelem után.

Reid határozottan kiállt Izrael mellett, és azon dolgozott, hogy biztosítsa az izraeli védelem és a közös izraeli-amerikai projektek finanszírozását, de 2015-ben feldühítette Izraelt azzal, hogy támogatta Obama iráni atomalkuját.

Álláspontját azzal indokolta, hogy Izrael biztonsága „rendkívül fontos”.

„Támogatom ezt az alkut, mert úgy gondolom, hogy ez a legjobb lehetőség bármilyen iráni nukleáris fegyverprogram leállítására, és ezáltal Izrael állam védelmére” – mondta.

Fáradhatatlanul dolgozott az antiszemitizmus elleni küzdelemben is, és nyugdíjba vonulása után is folytatta tevékenységét.

Reid felesége, Landra zsidó bevándorlók lánya.

Reid 2011-ben címlapokra került, amikor az AIPAC éves politikai konferenciáján felszólalt, és bírálta Obama felhívását az 1967-es vonalakon alapuló békemegállapodásra.

Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor Reid az Izrael-párti közösség oldalára állt az Obama-kormányzat politikájával szemben. 2016-ban öt másik vezető demokrata képviselőhöz csatlakozva bírálta a kormányt, amiért az nem terjesztette ki bojkottellenes politikáját a ciszjordániai zsidó településeken előállított termékekre. Az iráni nukleáris megállapodással kapcsolatban azonban pártja mellé állt.

Sheldon Adelson – Egy milliárdos, akinek Izrael volt a legfontosabb

A kaszinó mogul egyike volt azoknak az egyszerre szeretett és gyűlölt amerikai milliárdosoknak, akiknek nagy hatása volt az amerikai politikára. Hajdú Tímea összefoglalója.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.