Újabb illegális migránsok szállhatnak partra Olaszországban

Kedd este köthetett ki a szicíliai Augustában az Orvosok határok nélkül (Msf) szervezet hajója 558 illegális bevándorlóval a fedélzeten, ezzel több ezerre emelkedik az utóbbi napokban érkezettek száma a dél-olaszországi partokon.

A civil szervezet Geo Barents nevű hajója tizenegy napja várt kikötési engedélyre. Az afrikai partokról indult migránscsoportban 145 gyerek is van, 80 százalékuk felnőtt kíséret nélküli.

A Geo Barents a hatodik vízi jármű, amelyet az Msf a földközi-tengeri műveletekhez használ.

„Hol köthetne ki egy norvég hajó 558 illegális bevándorlóval? Természetesen Olaszországban… Kívánjuk, hogy 2022-ben országunk visszakapja méltóságát és szuverenitását!”

– jegyezte be közösségi oldalán Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője. Megjegyezte, hogy a civilhajók folyamatos érkezésével egy időben őt bíróság elé állították, mivel korábbi belügyminiszterként feltartóztatta az érkezésüket.

Fabio Rampelli, a felsőház alelnöke, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) képviselője az „invázió miniszterének” nevezte a belügyi tárcát jelenleg vezető Luciana Lamorgesét.

Az utóbbi kevesebb mint egy hét alatt 340-en értek partot Lampedusa szigetén, a Sea-Eye 4 hajóval 214-en érkeztek a szicíliai Pozzallóba, az Ocean Viking fedélzetén 114-en a szintén szicíliai Trapaniba, különböző hajókkal 490-en kötöttek ki a calabriai Crotone partjain, valamint további több mint négyszázan várnak kikötésre a Sea-Watch 3 civilhajón is.

A belügyminisztérium adatai szerint

január elsejétől több mint 66 ezren kötöttek ki az olaszországi partokon a tavalyi év ugyanezen időszakában mért több mint 34 ezerhez és a 2019-es több mint 11 ezerhez képest.

30 ezer líbiai migráns érkezésére számítanak Olaszországban év végéig

Az olasz belügyminisztérium megkongatta a vészharangot.