30 ezer líbiai migráns érkezésére számítanak Olaszországban év végéig

Az olasz belügyminisztérium megkongatta a vészharangot.

Megdöbbentő számokat közölt nemrég az olasz bevándorlási politikáért felelős belügyminisztérium az Arab News beszámolója szerint. A hatóság ugyanis arra számít, hogy 2021 végéig 30 ezer líbiai migráns fog még az európai országba utazni – és így összesen 70 ezerre nő majd azoknak a száma, akik Észak-Afrikából érkeznek Szicília partjaihoz.

Idén június 1-ig összesen 14 412 észak-afrikai bevándorlót regisztráltak, ami háromszor nagyobb szám a tavalyi adatokhoz képest ugyanebből az időszakból. Múlthét szerdán, egyetlen nap leforgása alatt 232 személy kötött ki Calabriában, az olasz csizma egyik déli pontjánál.

Eddig közel 9 ezer ember érkezett Líbiából, akik közül 2 500 főt különböző NGO-k szállítottak át a szicíliai csatornán.

„Májusban az Olaszországba érkező migránsok száma 5 399 volt, a tavaly májusi 1 654-hez képest – ami hatalmas beözönlést jelent”

– kommentálta a legutóbbi adatokat Luciana Lamorgese, a minisztérium szóvivője. Mint hozzátette: a nyári időszak kedvezőbb feltételeket teremt a hajózáshoz, így egész biztos, hogy hamarosan megsokszorozódik azoknak a száma, akik útra kelnek a Földközi-tengeren.

Az olasz kormány által közzé tett számok szerint 30 ezer líbiai mellett 15 ezer bevándorló érkezésére számítanak még Tunéziából, 2 ezer főre Algériából és még további 20 ezer főre más országokból.

További háttérinformációként a lap megjegyzi, hogy az eddig Tunéziából Olaszországba érkezők közül mindössze 2 ezer fő volt tunéziai, és a számukat jóval meghaladták a bengáli migránsok, a Bangladesből származó migránsok a lista élén állnak.

Az olasz kormány képviselői a közelmúltban többször is egyeztettek Líbia, Niger és Mali vezetőivel, hogy közös megoldást keressenek a tömeges migráció kihívásaira.

Amszterdam aggódik: sok bevándorló szkeptikus az oltással kapcsolatban

Kampányba kezd az amszterdami önkormányzat, hogy az etnikailag sokszínű lakosokat biztassa az oltakozásra a Covid-19 ellen.

Címlapképünk észak-afrikai migránsokat mutat Spanyolországban 2021 májusában. Fotó: MTI/EPA