Sarah Silverman progresszív cionizmust villantott

Sarah Silverman podcastjának pénteki epizódjában beszélt a „zsidó állam” létezéséről, az izraelieket és az amerikai zsidókat ért méltánytalan kritikákról, valamint arról, hogy támogatja a közel-keleti kétállami megoldást — írja a The Algemeiner.

„A cionizmus definíció szerint azt jelenti, hogy hiszünk abban, hogy Izraelnek joga van a létezéshez; hogy léteznie kell egy zsidó államnak. És hé, sok muszlim állam, sok muszlim ország van. Mi itt Amerikában alapvetően keresztény ország vagyunk. Tehát nem lehet egy, csak egy zsidó állam?”

– mondta hallgatóinak a „The Sarah Silverman Podcast” műsorvezetője.

A komikus és színésznő, akinek húga, Susie Jeruzsálemben él, azzal kezdte, hogy szerinte az „Izrael-párti” kifejezés „nagyon elcsépelt” és „a szélsőjobboldal által kisajátított” kifejezés.

Szerinte „az Izrael-pártiságnak és a cionizmusnak van egy spektruma, ami miatt nagyon igazságtalan, hogy mindenkit a cionizmus definíciója alatt definiáljunk”.

Majd hozzátette:

„Vannak nagyon közeli, briliáns, melegszívű, szeretetteljes, liberális családtagjaim, akik liberális cionistáknak tartják magukat. És aztán ott vannak az Amerikai Demokratikus Szocialisták, akiknek [tagja vagyok], és ők magukat anticionistáknak tartják, ami elszomorít és idegessé tesz. Az ő szemükben ez egyenlő az antirasszizmussal”.

Hétfőn

a korábbi Miss Irak, Sarah Idan megtapsolta Silvermant, amiért „olyan szépen és bátran magyarázta el a cionizmust, tudván, hogy a pártjából az emberek nem értenek vele egyet”.

Idan egy Instagram-posztban azt írta:

„Amikor Izraelben voltam, szinte minden napot Silvermanékkal töltöttem, és otthon éreztem magam náluk. Szenvedélyes, szerető aktivisták, akik nemcsak Izraellel, hanem az emberi jogokkal és az egyenlőséggel is törődnek. Szeretném, ha több progresszív ember követné a nyomdokaikat, és nem dőlnének be a propagandának és a hamis narratíváknak, amelyekből a média profitál. Cionistának lenni nem azt jelenti, hogy nem törődsz a palesztinokkal, hanem azt, hogy törődsz a két nép közötti együttéléssel, de a szélsőségesekkel, akikről mindig megfeledkezni látszanak.”

A podcast epizódja során Silverman, akinek a Twitteren a tartózkodási helyét „Palesztina” megjelöléssel jelölték, megismételte azt is, hogy régóta támogatja az Izrael és a palesztinok közötti kétállami megoldást, miközben Izraelt „megszállással” vádolta. Azt mondta a hallgatóknak:

„Az én távlati nézőpontom az, hogy a francba Salamon királlyal. Vágjátok ketté, legyen a fele Palesztina, a másik fele Izrael. Egymás mellett. … A megszállás rossz, akárhogy is nézzük. Hiszem, hogy ugyanúgy kellene lennie Palesztina államnak, mint ahogy hiszem, hogy Izraelnek is kellene lennie. … A megszállásnak véget kell vetni.”

Silverman zsidónak született, de ma már ateistának vallja magát. A podcastjában kifejtette, hogy amikor bármit posztol a közösségi médiában, ami a zsidósággal kapcsolatos, elárasztják a kommentek az emberektől, akik azt kérdezik: „Mi van Palesztinával?”. Ezután megkérdőjelezte, hogy az amerikai zsidók és az izraeliek miért szembesülnek az izraeli kormány intézkedései miatt ilyen kemény visszahatással.

„Hadd fogalmazzak így: a kínai kormány egymillió ujgur muszlimot tart koncentrációs táborokban Kínában, és hála Istennek, az emberek nem gyűlölik a kínaiakat Kínában, vagy az itteni kínai-amerikaiakat, vagy bárhol is vannak, azért, amit a pszichopata kormányuk tesz. Az őrülten rasszista és nagyon szar lenne. De fiam, amikor Izraelről van szó … olyan zsidókat, akiknek semmi közük Izraelhez, vagy olyan izraelieket, akiknek semmi közük ahhoz, amit a kormányuk tesz [kritizálnak].”

Az Izrael szankcionálására irányuló felhívásokkal kapcsolatban azt mondta:

„tegyük ezt talán Kínával is. A nővérem, Susie azt mondja: ‘Miért kell mindenkit démonizálni Izraelben? Azt mondta, hogy annyi minden nem a megszállásról szól, hanem a létezésünkről. És én nagyon-nagyon jól látom az ő álláspontját”.

Még a baloldali Sarah Silverman is elítéli a progresszív demokratákat a Vaskupola-ellenességük miatt

Igaz, a komikus általában messzemenőkig egyetért az Izrael-ellenes demokrata képviselőkkel.