Még a baloldali Sarah Silverman is elítéli a progresszív demokratákat a Vaskupola-ellenességük miatt

Sarah Silverman zsidó-amerikai komikus és színésznő podcastjében kritizálta az „Osztagnak” is nevezett, az amerikai képviselőház öt női tagjának azon döntését, hogy az izraeli Vaskupola-rendszer finanszírozása ellen szavaznak, valamint amiatt, hogy nem bírálják a Hamászt.

„Ez egyszerűen frusztráló, mert a lányaim az »Osztagban« tényleg nem akarták, hogy finanszírozzák”

– mondta csütörtökön.

„Nem akarták finanszírozni. A Vaskupla mindössze annyit tesz, hogy megvédi a civileket attól, hogy rakéták és bombák találják el őket. Mit gondolsz, mi történhet, ha elveszed azt az egyetlen dolgot, ami megvédi az embereket a rakétáktól egy olyan helyen, ahol folyamatosan rakéták repülnek rád? Ez sötét.”

idézi Silvermant a The Jerusalem Post.

Az „Osztag”, bár néha négynek tekintik, ezúttal öt képviselőházi demokratából állt: Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Cori Bush és Ayanna Pressley, akik mindannyian úgy döntöttek, hogy nem szavazzák meg a Vaskupola finanszírozását.

Ocasio-Cortez, aki „jelenlévő” szavazatot adott a törvényjavaslatra, a Twitteren a képviselőházi körzetében, a NY-14-es körzetben írt, hogy kifejtse, hogy ő valójában „ellenzi ezt a törvényjavaslatot”, meggyőződése szerint „elsiették”, és hogy az amerikai kormány „feltétel nélküli támogatást nyújtott az izraeli kormánynak”. Később sírva látták a képviselőházban.

A Vaskupola életmentőnek számít az izraeliek számára, mivel májusban, a Falak őre hadművelet során több ezer Hamász-rakétát fogott el.

A Képviselőház megszavazta az 1 milliárd dolláros támogatást a Vaskupolának

Az amerikai képviselőház csütörtökön túlnyomó többséggel végül megszavazta azt a jogszabályt, amely Izraelnek egymilliárd dollárt biztosít a Vaskupola rakétavédelmi rendszer feltöltésére.

Silverman amellett, hogy kritizálta az „Osztagot”, amiért a törvényjavaslat ellen szavazott, azt is megjegyezte, hogy a négy képviselő nem beszél a Hamászról, és úgy tűnik, hogy minden kritikájuk csak Izraelre irányul.

„Miért nem említi egyikük sem a Hamászt? Egy olyan csoportot, amelynek néhány évvel ezelőttig az volt a küldetésnyilatkozata, hogy »Öljetek meg minden zsidót«. Egy csoport, amelyik épp most gratulált a táliboknak Afganisztán elfoglalásához. Önmagát csapja be, ha azt hiszi, hogy a Hamász jót tesz Palesztinának”

– folytatta.

„Kérem, ne hagyják abba a Vaskupola finanszírozását. A családom ott él. Ez csak azt látszik bizonyítani, amiről nem is gondoltam, hogy létezik – az emberek tényleg csak akkor szeretik a zsidókat, ha szenvednek. A halott zsidóknak nagy becsülete van. [Az Osztag] belpolitikája teljesen egyezik az enyémmel, de megnehezítik a dolgomat. Ha nincs Vaskupola, az jelentős emberhalált fog okozni. Én egy palesztin állam létét támogatom, de azt is hiszem, hogy Izraelnek is léteznie kell. Mindenhol vannak muszlim államok. Nekünk nem lehet egy zsidó államunk?”

Júniusban Silverman azt tweetelte, hogy szeretné, ha lenne egy „progresszív zsidó nő” az „Osztag” tagja, amire Omar egy mosoly emojival válaszolt: „Indulhatnál és csatlakozhatnál hozzánk”.

Sarah Silverman szeretné, ha Ilhan Omar „csapatába” egy progresszív zsidó nő is kerülne

A baloldali zsidó humorista örülne egy progresszív zsidó nő csatlakozásának, noha ő maga nem vállalkozna erre.