Rabbik szólítják fel a Kongresszust a családi értékek tiszteletben tartására

A Koalíció a Zsidó Értékekért (Coalition for Jewish Values) felszólítja a Kongresszust, hogy tartsa tiszteletben a hagyományos nézeteket, és az antiszemita kijelentésekkel szemben is határozott fellépést vár el  — írja az Arutz7.

A Koalíció a Zsidó Értékekért (CJV), Amerika legnagyobb rabbinikus közpolitikai szervezete, amely több mint 2000 konzervatív és ortodox rabbit képvisel, felszólítja a Kongresszust, hogy ne csak „a zsidó vallási érdekeket” vegye figyelembe, hanem azokat az értékeket is, amelyeket „minden amerikai tiszteletben tart”.

A CJV felszólította a szenátorokat és a képviselőket, hogy „használják fel a 117. kongresszus közelgő második ülésszakát arra, hogy jobban figyelembe vegyék az amerikaiak millióinak nézeteit, érdekeit és jogait”.

A CJV elnöke, Pesach Lerner rabbi megjegyezte, hogy „számos kongresszusi intézkedés az elmúlt évben” ellentmondott annak a „környezetnek, amely elősegíti az előrelépést olyan kérdésekben, amelyeket minden amerikai tisztel és értékel”.

A CJV sürgette „a családi értékek támogatását” és annak a gyakorlatnak a megszüntetését, hogy

a Kongresszus „felforgatja a bibliai normákat és értékeket, amelyeket amerikaiak milliói tartanak fontosnak”.

A CJV szerint „a Kongresszusnak az ő nézeteiket is tiszteletben kell tartania”.

A szervezet megjegyezte, hogy

a Kongresszusnak „tiszteletben kell tartania a vallási kisebbségek nézeteit, ahogyan azt az alapító atyák is tették”.

Kifejtették, hogy „az alkotmány első kiegészítése megköveteli minden vallás tiszteletben tartását, és tiltja, hogy az állam egyetlen értékrendet részesítsen előnyben”, és azzal vádolták a Kongresszust, hogy

az egyenlőségi törvény, amelyet 2021-ben fogadott el a képviselőház, a hagyományos zsidó esküvőt előítéletes bűncselekménnyé nyilvánítja.

„A Kongresszusnak meg kell találnia a középutat a valódi tolerancia és az összeférhetetlen életmódot választó emberek között”

– mondta a CJV.

Hozzátették, hogy a kongresszusnak a következő ülésszakban lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy a képviselők antiszemita kijelentései következményekkel járjanak.

„Volt egy egyértelmű pillanata a kétpárti egyetértésnek a Kongresszusban, amikor mindkét oldal tagjai helyesen mutattak rá, hogy a modern Izrael Államot ért ’apartheid’ vád az antiszemita elfogultság egyértelmű megnyilvánulása. Az új ülésszakban az ilyen kijelentéseknek komoly következményekkel kell szembenézniük, hogy a gyűlölet ne terjedhessen.”

A kétpártiság és a kölcsönös tisztelet fokozottabb szellemét is szorgalmazta a CJV.

„A partnerség, az együttműködés és az elvek pártoskodások fölé helyezése mindannyiunk számára előnyös”

– mondta Lerner rabbi.

„Reméljük, hogy a következő ülésszak a különböző nézetek, és a nagyra becsült hagyományok iránti magasabb fokú tiszteletet fog mutatni olyan módon, amely inkább egyesíti, mint megosztja az amerikaiakat.”

Köves Slomó: mindig szükség van a bibliai alapértékek megerősítésére

„Fontos az is, hogy az egyházak vezetői, tanítói, papjai, rabbijai saját életükkel példát állítsanak, és megmutassák, hogy a boldogsághoz, jóléthez vezető út része a család.”