Köves Slomó: mindig szükség van a bibliai alapértékek megerősítésére

Mindig szükség van a bibliai alapértékek megerősítésére, különösen akkor, amikor az embereknek problémákkal és krízisekkel teli világban kell eligazodniuk – közölte az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija kedden az M1 aktuális csatornán, a magyarországi egyházak múlt heti közös nyilatkozatával kapcsolatban. Ebben az aláírók a házasságra és a családra vonatkozóan a zsidó és keresztény értékrend fontosságát hangsúlyozták.

Köves Slomó kiemelte:

az egyházak feladata, hogy az értékek megerősítésén és a tanítások ismeretterjesztésén keresztül erőt adjanak az embereknek a nehéz időkben, ezért fontosak az ilyen nyilatkozatok.

Emellett azonban

fontos az is, hogy az egyházak vezetői, tanítói, papjai, rabbijai saját életükkel példát állítsanak, és megmutassák, hogy a boldogsághoz, jóléthez vezető út része a család, és mekkora öröm, amikor egy család egészséges környezetben gyermeket nevel

– fűzte hozzá.

Mint mondta,

kezd elfelejtődni, hogy a sok évezredes értékek – például az egyistenhit, a tízparancsolat – az európai civilizáció fontos értékei.

A rabbi örömét fejezte ki, hogy a teológiai kérdésekben sokéves vitát maguk mögött tudó egyházak megtalálják a közös értékeket, és összefogással megerősítik az embereket abban, hogy ezek az értékek a 21. században is fontosak.

A videó itt tekinthető meg:

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a magyarországi egyházak múlt csütörtöki közös nyilatkozatával kapcsolatban a honlapján azt írta:

„a szövetség neve is szerepel egy olyan nyilatkozat aláírójaként, amely az elidegeníthetetlen emberi méltóságot összeköti a férfiak és nők közötti házasság intézményével. Az emberi lény méltósága feltétel nélküli, az emberek csoportját nem helyes tisztátalannak minősíteni, nem szabad megkülönböztetni és kriminalizálni orientációja, identitása, boldogságkeresése miatt”

– emelték ki, hozzátéve: az ilyen minősítések rombolják a társadalmi kohéziót.

„A szándékunk ellenére, figyelmetlenül megbántott felebarátainkat megkövetjük, elnézésüket kérjük”

– írta a Mazsihisz, amely a vonatkozó mondat értelmének átgondolását javasolja.

A házasságról szóló mondat értelmezésén vitatkoznak a Mazsihiszben

Délutánra a Mazsihisz vezetése elhatárolódott a vezetőjük által is aláírt dokumentumtól és elnézést kérnek azoktól, akiket „figyelmetlenségükkel megbántottak”.