Greta Thunberg megint nagyon kiakadt Joe Biden klímapolitikájára

Greta Thunberg radikális klímaaktivista a The Washington Postnak adott hétfői interjújában Joe Biden demokrata elnökre csapott le, mondván, hogy „furcsa”, hogy az emberek Bident klímakérdésekben autentikus vezetőnek tartják — írja a Daily Wire.

Thunberg, aki arról ismert, hogy szélsőséges megjegyzéseket tesz a klímával kapcsolatban, Bidenre célzott, amikor arról kérdezték, hogy „inspirálta-e őt valamelyik világ vezetője”, beleértve Bident is.

„Ha vezetőnek nevezzük – úgy értem, furcsa, hogy az emberek Joe Bidenre úgy gondolnak, mint az éghajlat védelmének vezetőjére, amikor látjuk, mit tesz a kormánya”

– válaszolta Thunberg.

„Az USA valójában a fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúrát bővíti”

– állította.

„Miért teszi ezt az USA? Nem rajtunk, aktivistákon és tinédzsereken kellene múlnia, akik csak iskolába akarnak járni, hogy felhívjuk erre a figyelmet, és tájékoztassuk az embereket arról, hogy valójában vészhelyzettel állunk szemben.”

„Az emberek azt kérdezik tőlünk: ‘Mit akartok?’ ‘Mit tegyenek a politikusok?’. Mi pedig azt mondjuk, hogy először is meg kell értenünk, hogy valójában mi a vészhelyzet”

– állította.

„Megpróbálunk megoldást találni egy olyan válságra, amelyet nem értünk. Svédországban például figyelmen kívül hagyjuk – a tényleges kibocsátásunk több mint kétharmadát nem is számoljuk vagy nem is vesszük figyelembe. Hogyan tudunk megoldani egy válságot, ha több mint kétharmadát figyelmen kívül hagyjuk? Tehát minden a narratíváról szól. Az egész arról szól, hogy valójában mit próbálunk megoldani. Ezt vagy azt a vészhelyzetet?”

Thunberg hírhedt arról, hogy túlzó, színpadias megjegyzéseket tesz, amelyeket ingerült követelésekkel kombinál a világ vezetői felé, hogy oldják meg az általa klímaválságnak vélt helyzetet.

„Egy évvel ezelőtt eljöttem Davosba, és elmondtam, hogy ég a házunk. Azt mondtam, hogy azt akarom, hogy pánikba essetek”

– mondta Thunberg a svájci Davosban, a Világgazdasági Fórumon tartott beszédében még 2020-ban.

„És a jegyzőkönyv kedvéért: amikor mi, gyerekek azt mondjuk nektek, hogy pánikoljatok, akkor nem azt mondjuk, hogy folytassatok mindent úgy, mint eddig.”

Thunberg nevezetes kirohanásai:

Egy 2020-as véleménycikk a The Guardianben:

„Követeljük, hogy az idei fórumon az összes vállalat, bank, intézmény és kormány résztvevői azonnal állítsák le a fosszilis tüzelőanyagok kutatásába és kitermelésébe történő minden befektetésüket, azonnal szüntessenek meg minden fosszilis tüzelőanyag-támogatást, és azonnal és teljes mértékben váljanak meg a fosszilis tüzelőanyagoktól. Nem azt akarjuk, hogy ezek a dolgok 2050-ig, 2030-ig vagy akár 2021-ig megtörténjenek, hanem azt akarjuk, hogy ez most azonnal – hangsúlyozom, most azonnal – megtörténjen.”

Thunberg a 2019-es politikusokról azt mondta:

„Gondoskodni fogunk arról, hogy a falhoz állítsuk őket, és a jövőnk védelme érdekében tegyék a dolgukat.”

Egy 2019-es véleménycikkében Thunberg azt állította:

„A fosszilis tüzelőanyagok szó szerint megfojtanak minket. Ennek a fellépésnek erőteljesnek és széles körűnek kell lennie. Hiszen az éghajlati válság nem csak a környezetről szól. Ez az emberi jogok, az igazságosság és a politikai akarat válsága. Az elnyomás gyarmati, rasszista és patriarchális rendszerei hozták létre és táplálják. Ezeket mind le kell rombolnunk. Politikai vezetőink nem bújhatnak ki többé a felelősség alól.”

Thunberg 2019-ben az Egyesült Nemzetek Szervezetében tartott szónoklatában azt mondta:

„Mégis, mindannyian hozzánk, fiatalokhoz jöttök reményért, hogy merészelitek. Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal, és mégis én vagyok az egyik szerencsés. Az emberek szenvednek, emberek halnak meg. Egész ökoszisztémák omlanak össze. Egy tömeges kihalás kezdetén vagyunk, és ti csak a pénzről és az örök gazdasági növekedésről szóló mesékről tudtok beszélni. … Cserbenhagytok minket, de a fiatalok kezdik megérteni az árulásotokat. Az összes jövő generáció szeme rajtatok van, és ha úgy döntötök, hogy cserben hagytok minket, azt mondom, hogy soha nem bocsátunk meg nektek. Nem hagyjuk, hogy ezt megússzátok. Itt és most húzzuk meg a határt, a világ felébred, és a változás közeleg, akár tetszik nektek, akár nem.”

Greta Thunberg beszólt Joe Bidennek klímapolitikája miatt

A 18 éves svéd környezetvédelmi aktivista szerint Joe Biden “figyelmen kívül hagyja a tudományt”.