Greta Thunberg beszólt Joe Bidennek klímapolitikája miatt

A svéd tinédzser-környezetvédelmi aktivista szerint Biden amerikai elnök nem tesz eleget azért, hogy „valódi válságként kezelje az éghajlatváltozást”, azzal vádolva, hogy ebben a kérdésben „közel sem elég pusztán a tudománynak megfelelni”írja a New York Post.

A 18 éves Thunberget – aki arról ismert, hogy a világ vezetőinek rendre orra alá dörgölte azok környezetvédelmi politikájának hiányosságait – az MSNBC amerikai hírtelevízióban sugárzott interjúban arra kérték, hogy osztályozza Biden kormánya a miként kezeli az éghajlatváltozást. Thunberg, ugyan nem-amerikai állampolgár Bident támogatta a tavalyi elnökválasztási kampányban.

“Vegyük figyelembe, hogy csak tizenéves vagyok, tehát nem vagyok felhatalmazva, hogy ilyen jellegű érdemjegyeket adjak. Az én véleményem erről nem sokat számít” – kezdte Thunberg.

„Inkább azt kéne megvizsgálni, hogy politikája összhangban van-e a párizsi megállapodásokkal, és hogy 1,5 vagy akár 2 celsius fok alá kell szorítani a globális melegedést. Ha ezt nézzük akkor egyértelmű, hogy amit csinál az közel sem elégséges a tudomány szerint. Ezt nem én mondom, ezek a tények.” – folytatta.

A műsorvezető Mehdi Hasan megjegyezte, hogy Biden újra csatlakozott a párizsi klímaegyezményhez, és elkezdte visszavonni Donald Trump volt elnök néhány környezetvédelmi döntését, majd megkérdezte Thunbergtől, hogy mit javasolna Bidennek.

“Azt szeretném, ha alapvetően csak úgy kezelné a klímaválságot, mint egy válságos katasztrófát. Korábban azt mondták, hogy a globális felmelegedés egzisztenciális fenyegetés”

– válaszolta Thunberg hozzátéve, hogy “Biden mégsem úgy kezeli”.

„Az éghajlatválságot politikai kérdésként kezelik, mert persze politikai téma is, de valódi válságként kellene kezelni, ez volna az első lépés” – tette hozzá.

Thunberg nem volt hajlandó megnevezni azt az egy konkrét lépést, melyet az elnöknek javasolna az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, de szerinte az emberek bevonása a legfontosabb.

„Most a tudatosság növelésére és a közvélemény kialakítására van szükségünk, hogy ezt a krízist válságként kezeljük. Mert ha az emberek nincsenek tisztában azzal a válsággal, amellyel szembesülünk, akkor természetesen nem gyakorolnak nyomást a megválasztott vezetőkre. Tehát csak azt mondanám neki, mondja el a helyzetet úgy, ahogy van”

– mondta.

Thunberg elmondta azt is, hogy a vezetők panaszkodnak arra, hogy nem tehetnek semmit a környezetvédelmi politika megváltoztatásáért, mert hiányzik a támogatás így, Thunberg szerint támogatást kell építeni ahhoz, hogy elérjük a célt.

„De hogy számíthat a választók támogatására és nyomására, ha a kérdést nem kezeli válságként? Mivel pedig nem válságként kezeli, az emberektől sem lehet elvárni a cselekvést” – mondta a 18 éves svéd környezetvédelmi aktivista.

Greta Thunberg és klíma volt a fő téma Davosban

Trump vámokkal fenyegetett, mások a környezetszennyezés miatt aggódtak.