Migránsok raktak tüzet egy kelebiai templomnál karácsonykor

December 25-én éjszaka migránsok mehettek be a szerbiai kelebiai templom udvarába, átlépve a zárt kovácsolt kaput, és a templom főbejáratában pár centiméterre a 85 éves lakkozott tölgyfa ajtó mellett tüzet raktak, hogy melegedjenek. Másnap reggel a felújított templom füsttel várta a Szent családot ünnepelni jött híveket – írta meg Paskó Csaba plébános Facebook-bejegyzésére hivatkozva a hirado.hu, amelyet a Mandiner szemlézett.

„Erős füstszag lengte be vasárnap reggel a templomot” – magyarázta a kelebiai plébános. Paskó Csaba szerint mindenki megijedt, hogy valami ég, végül megtalálták a füst forrását.

Vasárnapra, vagyis karácsony másnapjára virradóra, feltételezhetően migránsok egy csoportja az ónos eső elől menekülve, összegyűjtötte a nagyobb faágakat és fadarabokat a kelebiai templom udvarában, és a 85 éves tölgyfa-templomajtó tövében gyújtottak tüzet.

Reggel egy nagy vödörnyi hamut gyűjtöttek össze, tehát megvolt a veszélye annak, hogy kigyullad a tölgyfaajtó, illetve lángra lobban az egész kelebiai templom. Paskó atya szerint azért megdöbbentő a mostani eset, mert ezt a templomot a kelebiai hívek 85 éve emelték, és sorsát a szívükön viselik.

A templomudvarban már korábban is jártak migránsok – panaszolta a plébános. Frányó Anna sekrestyés nemrégiben azon kapott rajta egy csoport illegális bevándorlót, hogy a templomkertben a ruháikat szárították, de rendszeresen járnak be a telefonjaikat is tölteni.

Hatszázezer határsértőt fogtak el a magyar hatóságok

Az elmúlt hét évben több mint hatszázezer határsértőt fogtak el a magyar hatóságok, és csak idén ez a szám meghaladta a 120 ezret.