Likud képviselő a korlátozásokról: ,,Csak a koncentrációs táborok hiányoznak”

Kitessékelték a Likud képviselőjét, Gadi Jevarkant egy Knesszet bizottsági ülésről vasárnap, a kormány új koronavírus-korlátozásaira vonatkozó megjegyzései miatt.

,,Az izraeliek többségének nincs zöld igazolványa” – szögezte le Jevarkan az Alkotmány-, Jog- és Igazságügyi Bizottság meghallgatásán, hozzátéve, hogy „izraeliek millióinak nincs ilyenje, így állampolgárok millióit hagyjátok ki” – számolt be az Ujkelet.live

A bizottság elnöke, Gilád Kariv csendre intette, mivel a felszólalási ideje lejárt, és kommentjeivel folyamatosan félbeszakította Szalman Zarka professzort.

„Egy dolog véleményt nyilvánítani, és más dolog megzavarni egy bizottsági ülést” – mondta Kariv.

,,Nem szüntetheted meg a felszólalási jogomat. Akkor hagyom abba, amikor akarom, nem fogsz elhallgattatni. Azt csináljátok, amit Ausztriában… csak a koncentrációs táborok hiányoznak” – válaszolta Jevarkan.

Kariv ,,megvetendőnek és utálatosnak” ítélte a megjegyzéseket, mondván, ,,szégyen, hogy így beszélnek olyan közalkalmazottakról, akik éjjel-nappal a lakosság egészségének védelméért dolgoznak”.

Jevarkan nem sokkal később a Kneszet csatornának nyilatkozva folytatta:

„Ausztriában ma koncentrációs táborok vannak azok számára, akiket nem oltattak be – az egész világ tudja. Menj, végezd el a házi feladatod” – mondta.

„Aki nincs beoltva, azt elviszik otthonából” – állította Jevarkan.

Ausztria zárlatot rendelt el a be nem oltottakkal szemben, de nincs bizonyíték arra, hogy a hatóságok elvitték volna azokat, akiket nem oltattak be a koronavírus ellen.

Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter (Merec),,szégyenletesnek és betegesnek” nevezte Jevarkan szavait, hozzátéve, hogy a megjegyzések ,,a holokauszt-tagadás irányába mutatnak, és tiszteletlenek az áldozatokkal és a túlélőkkel szemben”.

Jevarkan a múltban már összetűzésbe került Horowitzal, és a 103FM-nek adott interjújában azt állította, hogy Horowitz semmi mást nem tud felmutatni politikailag, mint hogy ,,meleg és askenázi”.

A Jevarkan által említett korlátozások a zöld igazolvány programra vonatkoztak. Izrael pénteken úgy döntött, hogy szigorítja a gyülekezési korlátozásokat, és fokozza a zöld igazolvány rendeletek betartatását a bevásárlóközpontokban.

Az új szabályok értelmében a vásárlóknak és az alkalmazottaknak be kell mutatniuk a védőoltás felvételét vagy a vírusból való felépülést igazoló dokumentumot, mielőtt belépnének a 100 négyzetméternél nagyobb üzletekbe.

Izraeli járványhelyzet: növekvő esetszámok, üres kórházak

Hol is áll Izrael valójában a COVID tekintetében? A Times of Israel a statisztikák segítségével próbálta elemezni a helyzetet.