Izrael feloldja az utazási korlátozások egy részét, Magyarország nincs a listán

Az egészségügyi minisztérium több tucat államot levett a repülési tilalmi listáról, köztük az afrikai országok többségét, valamint Olaszországot, Írországot és még sok mást – írja a The Jerusalem Post.

Az egészségügyi minisztérium államok besorolásával foglalkozó bizottsága azt javasolta, hogy csökkentsék azoknak az országoknak a listáját, ahová izraelieknek tilos beutazniuk.

A lista megváltoztatásáról szóló döntés december 30-án éjfélkor – a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka – lépne hatályba, a kormány és a Knesszet jóváhagyásától függően.

Ha elfogadják, a vörös államok listáján Mexikó, az Egyesült Államok, Kanada, Etiópia, Franciaország, Magyarország, Dél-Afrika, Nigéria, Portugália, Spanyolország, Svájc, Tanzánia, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Királyság szerepelne.

A minisztérium ugyanakkor törölte a listán szereplő 69 ország maradékát, köztük az afrikai országok többségét, valamint Olaszországot, Írországot, Németországot és még sok mást. Ezen országok ezentúl a narancssárga országok listájára kerülnek, amelyekre szigorú utazási figyelmeztetés van kiadva, de nincs megtiltva az utazás.

Az egészségügyi minisztérium ugyanakkor továbbra is azt javasolja az izraelieknek, hogy egyáltalán ne utazzanak.

Izraeli járványhelyzet: növekvő esetszámok, üres kórházak

Hol is áll Izrael valójában a COVID tekintetében? A Times of Israel a statisztikák segítségével próbálta elemezni a helyzetet.