Egy ausztrál férfi 8000 évig nem hagyhatja el Izraelt

A 44 éves Noam Huppert ellen 2013 óta „távozási tilalom” van érvényben, és addig nem távozhat, amíg nem fizet 3,34 millió dollár gyermektartásdíjat.

Egy ausztrál férfi állítólag 8000 évre szóló kilépési tilalom alatt áll, és 9999-ig nem hagyhatja el Izraelt kifizetetlen gyermektartási számlák miatt.  Noam Huppert, egy 44 éves ausztrál állampolgárságú férfi ellen 2013 óta van érvényben a „távozásra vonatkozó tartózkodás” végzése, és a végzést addig nem oldhatják fel, amíg nem fizeti meg a fennálló 3,34 millió dolláros gyermektartásdíjat – számolt be a Jerusalem Post.

„A 2013-as évben a teljes összeg nagyjából 7,5 millió sékel (3,34 millió dollár) volt” – mondta a NewsAU-nak Huppert, aki vegyészként dolgozik egy gyógyszeripari vállalatnál. Az izraeli bíróságok úgy döntöttek, hogy Huppert minden gyermek után havonta 5000 sékellel tartozik, amíg azok be nem töltötték a 18. életévüket.

„2013 óta be vagyok zárva Izraelbe” – magyarázta Huppert, hozzátéve, hogy ő egyike a sok ausztrál állampolgárnak, akiket „az izraeli igazságszolgáltatás csak azért üldözött, mert izraeli nőkkel kötöttek házasságot”.

A gyermektartásra vonatkozó törvények nem egyértelműek, bár úgy tűnik, hogy a 9999-es évet azért határozták meg, mert ez volt a lehető legmagasabb dátum, ami belefért a mezőbe.

Izrael válásra és gyermektartásra vonatkozó törvényeit korábban már érte kritika, hogy homályosak és igazságtalanok. Sorin Luca rendező, aki „No Exit Order” címmel dokumentumfilmet készít az izraeli válási törvényekről, azt állítja, hogy „egy nő könnyen beutazási tilalmat rendelhet el az apa ellen, a gyermektartás követelésével, amely a gyermekkor teljes időtartamára kiterjedhet”.

„Amint az apa megkapja a végzést, akár 21 napra is bebörtönözhetik, függetlenül attól, hogy képes-e fizetni vagy sem – a pénzügyeinek vizsgálata nélkül. A férfiaktól elvárják, hogy jövedelmük 100%-át vagy még ennél is többet fizessenek a gyermekeikért” – folytatja Luca.

Az amerikai külügyminisztérium figyelmeztetést tartalmaz a nem állampolgárokkal kapcsolatos izraeli gyermektartási ügyekről, mondván, hogy az izraeli polgári és vallási bíróságok „aktívan gyakorolják a hatáskörüket, hogy bizonyos személyeket, beleértve a nem helyi lakosokat is, eltiltanak az ország elhagyásától, amíg az adósságokat vagy más jogi követeléseket nem rendezik velük szemben”, továbbá figyelmeztet, hogy az amerikai nagykövetség „nem tudja elengedni egy amerikai állampolgár adósságát, vagy garantálni az Izraelből való távozását, ha az adósságok rendezéséig eltiltás fenyegeti az ország elhagyásától”.

Túlélőcsomag alijázóknak és tévelygőknek

Robert C. Castel, lapunk szerzőjének írása, amely hasznos tanácsokkal látja el az alija előtt állókat.