Bill Gates megosztotta mi aggasztja legjobban 2022 előtt

Bill Gates többnyire optimista 2022-t illetően. A Microsoft milliárdos társalapítójának azonban még mindig van néhány aggálya a következő év előtt.

Gates nemrég közzétett év végi blogbejegyzésében, amelynek címe „Okok az optimizmusra egy nehéz év után”, több rózsaszín előrejelzést is tett – a Covid-járvány esetleges végétől kezdve a metaverzum közelgő felemelkedéséig – írja a CNBC.

De egy bizonyos probléma lelassíthatja vagy kisiklathatja a fejlődés nagy részét, jósolta: az emberek bizalmatlansága a kormányokkal szemben. „Ez az egyik legaggasztóbb probléma, ami miatt 2022 felé haladva a legjobban aggódom” – írta.

Gates megjegyezte, hogy a közintézményeknek fontos szerepet kell játszaniuk az olyan harcokban, mint az éghajlatváltozás kezelése vagy a következő világjárvány megelőzése. De akkor nem tudnak mit tenni, ha az emberek elvből elutasítják útmutatásukat.

„Ha az embereid nem bíznak benned, nem fognak támogatni új, nagyszabású kezdeményezéseket” – írta Gates. „És amikor egy nagyobb válsághelyzet alakul ki, kevésbé valószínű, hogy követik a vihar átvészeléséhez szükséges útmutatásokat.”

A Covid előtti időkből is hasonló tendenciákat mutatott: Egy 2019-es, amerikai felnőttek körében végzett felmérésben a megkérdezettek 75%-a mondta azt, hogy honfitársaik bizalma a szövetségi kormányzatban egyre csökken.

A megkérdezettek további 64%-a szerint az amerikaiak egymás iránti bizalma is csökkenőben van. Tízből négy válaszadó pedig úgy vélte, hogy a bizalmatlanság megnehezíti az olyan kérdések kezelését, mint az egészségügyi ellátás, a bevándorlás és a fegyveres erőszak.

Gates blogbejegyzésében megjegyezte, hogy a 24 órás hírciklusok, a politikailag ösztönzött szalagcímek és a közösségi média mind szerepet játszottak a „növekvő megosztottságban” – és hogy a kormányoknak szabályozniuk kell az online platformokat a félretájékoztatás hatékony felszámolása érdekében.

Gates aggodalmát fejezte ki, hogy ha nem történik gyors beavatkozás akkor az amerikaiak egyre nagyobb valószínűséggel választanak olyan politikusokat, akik nyilvánosan kifejezik és ösztönzik a bizalmatlanságot.

Visszatérne Hillary Clinton?

A 2016-os demokrata elnökjelölt újra interjúkat kezdett adni, amely néhány amerikai politikai elemzőt abszurd Mi lenne ha? forgatókönyvekre ihletett. Hajdú Tímea véleménycikke. 

Borítókép: Flickr