Nem tarthat nemzetközi sporteseményeket az ország, amelyik bojkottálja Izraelt

Azok az országok, amelyek kizárják a versenyből más országok sportolóit, nem rendezhetnek nemzetközi sportbajnokságokat – közölte egy levélben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a héten.

A nyilatkozat azt követően született, hogy a múlt hónapban törölték a férfi fallabda-világbajnokságot, amelyet Malajziában rendeztek volna december 7-én, miután az ország megtagadta az izraeli sportolók részvételét a versenyen.

Izrael és Malajzia nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot, és az izraelieknek tilos a dél-ázsiai országba utazniuk. Mahathir Mohamad volt malajziai miniszterelnök egyszer azt mondta, hogy „örül, hogy antiszemitának bélyegzik” — emlékeztet a Jewish Telegraphic Agency.

„Felszólítunk minden [nemzetközi szövetséget], hogy legyen rendkívül éber a nemzetközi sportversenyek kiosztásakor és szervezésekor” – írták a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői a The Jerusalem Post szerint egy levélben.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői szerint a nemzetközi sportszövetségeknek írásos megerősítést kell kapniuk a bajnoki játékokat rendező országoktól, hogy minden ország versenyzője részt vehet a játékokon, és egyenlő bánásmódban részesül. Azok az országok, amelyek nem biztosítják az egyenlő részvételt, „kizárják magukat a nemzetközi sportesemények rendezésének jogából mindaddig, amíg minden szükséges biztosítékot meg nem kapnak és be nem tartanak”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát bejövetele előtt készítette és a szombati munkatilalmak miatt előre beidőzítve jelent meg oldalunkon.

Vallás a jégpályán: ortodox korcsolyázó képviseli Izraelt a pekingi olimpián

Hailey Kops amerikai és ortodox. Ő az egyik, aki képviseli Izraelt a 2022-es pekingi téli olimpián.