Vallás a jégpályán: ortodox korcsolyázó képviseli Izraelt a pekingi olimpián

„Mindig is az volt az álmom, hogy Izraelért korcsolyázzak. Modern ortodox vallásos zsidó lányként felnevelt zsidó lányként tudom, hogy Izrael az otthonunk” – mondta a 19 éves , aki New Jerseyből származik és kvalifikálta magát a páros korcsolyaversenyre.

Egy igazi „Hamupipőke-történetet” idéz a 19 éves Hailey Kops, egy vallásos sportoló a New York-i West Orange-ból, aki arra készül, hogy megmérkőzzön a világ legjobb korcsolyázóival, miközben büszkén képviseli Izraelt a 2022-es pekingi téli olimpián.

Kops és sporttársa, a 33 éves Evgeni Krasnopolski nemrég kvalifikálták magukat a páros korcsolyaversenyre az olimpián, amelyet jövő februárban rendeznek meg. Minden esélyt megdöntve az első háromban végeztek egy németországi olimpiai kvalifikációs versenyen, és ezzel „jegyet váltottak” Kínába.

A páros mindössze három hónapja edz együtt.

A Jewish News Syndicate-nek adott interjúban Kops elmondta, hogy az olimpiára vezető útja 3 éves korában kezdődött, amikor először fűzte fel a korcsolyacipőt és ment a jégre, miközben édesanyja, Lisa, aki műkorcsolya-bajnok és edző, korcsolyaedzéseket vezetett.

Mire 6 éves lett, Kops már hajnali 5-kor kelt, hogy iskola előtt korcsolyázni menjen. Ezután elment az iskolába, majd az órák után visszatért a jégpályára, hogy még többet gyakoroljon. Néhány évvel később már felfigyeltek tehetségére.

„Miután elkezdtem versenyezni, rájöttem, hogy a versenyzés és az adrenalin mellett szeretem a szereplést, és 11 vagy 12 éves korom körül az egyik [akkori] edzőm azt mondta nekem: »Ki foglak juttatni az olimpiára. Mások pedig elkezdték mondani, hogy nagy potenciál van bennem a sportágban«” – mondta Kops.

13 évesen az Izraeli Korcsolyázó Szövetség meghívta, hogy próbálja ki magát az izraeli csapatban. A szövetség történetesen New Jersey-i otthona közelében tartja edzéseit minden évben, mivel Izraelben korlátozottak a korcsolyázási lehetőségek.

Kops kényelmi okokból és Izrael iránti szeretetéből kipróbálta magát, bekerült a csapatba, és nem sokkal később megkapta az izraeli állampolgárságot.

„Mindig is az volt az álmom, hogy Izraelben korcsolyázzak. Modern ortodox vallásos zsidó lányként felnevelt zsidó lányként tudom, hogy Izrael az otthonunk. Mindig is a terveim között szerepelt, hogy megpróbáljak Izraelért korcsolyázni” – mondta.

A korcsolyázás annyira szerves részévé vált az életének, hogy Kops a középiskola alatt magántanuló lett, hogy a szenvedélyére koncentrálhasson.

„Nem jártam középiskolába, és nem volt normális tinédzseréletem, ezért úgy döntöttem, hogy szögre akasztom a korcsolyát. Nem volt fair a csapattal szemben, ha már nem tudtam teljesen a sportra koncentrálni” – mondta.

Mégis, miután tavaly júniusban, a középiskola utáni szünetre való tekintettel 2020-2021-ben egy vallási szemináriumba ment Izraelbe, az első otthon töltött napján Kopsot felhívta Boris Chait, az Izraeli Korcsolyázó Szövetség vezetője, aki közölte, hogy Krasznopolszkinak kétségbeesetten szüksége van egy társra, hogy megpróbálhassa kvalifikálni magát erre az olimpiára.

Kops beleegyezett, hogy két év jégtől való távolmaradás után leporolja a korcsolyáját, és előbújik a visszavonulásból, és a rendkívül rövid idő ellenére a párosnak sikerült kvalifikálnia magát, megelőzve a világ legjobb korcsolyázóit, köztük a nagyhatalmak közül Kínát és Fehéroroszországot.

„[Kops és Krasnopolski] történelmet írt azzal, hogy mindössze három hónapos közös edzés után kvalifikálták magukat az olimpiára” – mondta Chait a JNS-nek. „Általában a párosoknak évekig együtt kell lenniük. Ők úgy jutottak be, hogy nagyon jó képességű csapatokat győztek le.”

Kops így nyilatkozott a partnerével kapcsolatban: „Nagyon tisztelem őt, egy szuper tehetséges korcsolyázó. Az, hogy egy háromszoros olimpikonnal korcsolyázhatok együtt, már önmagában is csodálatos”.

Hozzátette: „Már korábban is barátok voltunk, így már akkor megvolt ez a baráti alap, amikor elkezdtünk együtt korcsolyázni. Szerintem egy partnerségben nagyon fontos a kölcsönös tisztelet, ez sokkal könnyebbé teszi a dolgokat. Ő pedig nagyon sokat segített a felkészülésben, hiszen annyi tapasztalata van”.

Az elmúlt héten a páros Izraelben volt az ország legnagyobb korcsolyaversenyén, mielőtt visszatértek volna az Egyesült Államokba, hogy folytassák a felkészülést. Januárban az Európa-bajnokságon fognak versenyezni, mielőtt végleg felkészülnek az olimpiára.

A másik kihívás, amellyel Kopsnak az útja során szembe kellett néznie, az a tény, hogy ő szombattartó. Ennek következtében, ha egy verseny péntek estére esett, gyalog ment a jégpályákra, és a családja kapcsolatba lépett a helyi Chábád központtal, hogy segítsenek neki szállással, étellel vagy egyéb vallási szükségletekkel.

Kops elmondta, hogy kénytelen volt egyensúlyozni az ortodox zsidó világ és a versenykorcsolyázás világa között. Bár elmondása szerint ez eleinte nagyon nehéz volt, az évek során megtanult alkalmazkodni.

„Jó érzés számomra, hogy továbbra is megtarthatom a vallási törvényeket, miközben versenyezhetek. Régebben nagyon nehéz volt, de most már normális számomra a sábát megtartása, a kóserság megtartása, ez pedig olyasmi, amihez nagyon ragaszkodok”.

Jövőre rendezik az idei zsidó olimpiát

A Maccabi Játékokat a járvány miatt halasztották el.