Vádalkut kötött a volt belügyminiszter és lemond parlamenti tagságáról

Arje Deri, volt belügyminiszter, a Sász ortodox, szefárdi zsidókat tömörítő párt vezetője 180 ezer sékeles bírságot fizet, és elismeri két adózási bűncselekmény vádját, ezzel nyitva marad számára a lehetőség, hogy a következő választásokon ismét versenybe szálljon parlamenti mandátumért — írja a Times of Israel.

Arje Deri, a Sász párt vezetője a hírek szerint vádalkut kötött az ügyészséggel, amelynek értelmében elismeri két adócsalás vádját, cserébe lemond a Knesszetbeli tagságáról és mintegy 180 ezer sékel (mintegy 18 és fél millió forint) bírságot fizet.

Derit, aki korábban már ült rács mögött egy vesztegetési ügy miatt, nem vádolják erkölcsi megrontással járó bűncselekménnyel, ami miatt a jövőben ne indulhatna képviselői mandátumért – emlékeztet több izraeli lap.

A hét eleji hírek szerint Deri a Knesszeten kívülről is folytatná a Sász párt vezetését.

Deri 2000 és 2002 között 22 hónapot ült börtönben, miután az 1990-es években belügyminiszterként kenőpénz elfogadásáért elítélték. Nem sokkal a 2015-ös parlamenti választások előtt visszaszerezte a Sász párt vezetését, kiszorítva Eli Jisájt, aki távollétében vezette a pártot.

Deri 2016-ban tért vissza belügyminisztériumi posztjára, miután a bíróság úgy döntött, hogy korábbi elítélése nem zárja ki a pozícióból.

Idén januárban Avicháj Mandelblit főügyész bejelentette, hogy büntetőeljárást kíván indítani Deri ellen.

Derit eredetileg megvesztegetéssel gyanúsították, amikor a vizsgálat öt évvel ezelőtt elkezdődött, de Mandelblit végül azzal az enyhébb bűncselekménnyel vádolta meg, hogy két alkalommal nem jelentett be jövedelmet az adóhatóságnak, valamint további adóügyi bűncselekményeket követett el, amikor jeruzsálemi lakásokat adott el testvérének, Slomó Derinek.

2018-ban a rendőrség javasolta, hogy emeljenek vádat Deri ellen csalás, hűtlen kezelés, bírósági eljárás akadályozása, pénzmosás és több millió sékelre vonatkozó adóügyi bűncselekmények elkövetésének gyanújával.

2019-ben az akkori államügyész, Sáj Nitzan hasonlóan vádemelést javasolt a Sász elnöke ellen, de számos vádat végül idén év elején ejtettek.

Deri üdvözölte a döntést, hogy ejtették azokat a „hamis” vádakat, és úgy nyilatkozott, hogy

„meggyőződése, hogy az adóügyi bűncselekményt is le fogják zárni… miután valamennyi tényt a főügyész elé tárnak”.

Itay Tavor: A terror és a szélsőségesség harmincnégy éve

Az izraeli diplomata emlékeztet, hogy a Hamasz elsődleges célja, hogy “eltörölje” Izraelt a “dzsihádon keresztül” és kiszélesítse az iszlám törvényeket “a folyótól a tengerig”.