Itay Tavor: A terror és a szélsőségesség harmincnégy éve

Ido Abigail 5 éves volt, amikor a Hamasz egyik rakétája májusban megölte — írja Itay Tavor, Izrael Állam budapesti nagykövet helyettese.

Eli Kay, egy fiatal bevándorló volt Dél-Afrikából, akit a Hamasz egyik fegyverese lelőtt a Siratófal felé menet. Egy izraeli-arab család két tagja, Khalil Awad és 16 éves lánya Nadin úgyszintén a Hamasz áldozata lett, amikor a Gázából indított rakétájuk egyenesen a házukba csapódott. Eyalt, Giladot és Naftalit a Hamasz elrabolta, majd megölte őket Ciszjordánia területén 2014-ben.

A Hamasz egy radikális iszlamista terrorista szervezet, az ISIS palesztin megfelelője. Arra törekszik, hogy átvegye a hatalmat és bevezesse a Saría törvényeket a Palesztin Hatóság területén, a Szentföldön és azon túl. A Hamasz teljes mértékben ellenzi a békét és az együttélést, kijelentette, hogy célja Izrael elpusztítása. Ahelyett, hogy gondoskodna a gázai polgárok jólétéről, a Hamasz arra használja fel az erőforrásait, hogy fejlessze katoniai erejét, és véghez vigye az egyik legfontosabb célját, hogy letörölje a zsidó államot a térképről. A terrorsita szervezet a napokban ünnepelte megalapításának 34. évfordulóját.

A Hamasz 2007-ben egy erőszakos és véres puccsal vette át a Gázai övezet irányítását, félre állította a palesztin politikai ellenfeleket és számos embert kivégeztetett hatalmának megerősítése érdekében. Az azóta eltelt tizennégy év alatt a Gázában élő palesztinokat lényegében minden demokratikus és emberi joguktól megfosztotta. A Hamasz által előidézett gazdaság csőd és áramhiány elleni tiltakozásokra veréssel, önkényes letartóztatásokkal és kínzással reagálnak.

Amint azt a nyíltan antiszemita és nyugat-ellenes charta egyértelművé teszi,

a Hamasz elsődleges célja, hogy “eltörölje” Izraelt a “dzsihádon keresztül” és kiszélesítse az iszlám törvényeket “a folyótól a tengerig”.

A Hamasz nemrégiben tartotta az “Utolsó idők háborúja” nevezetű konferenciáját, ahol az Izrael elpusztítása utáni terveikről értekeztek.

Annak érdekében, hogy ezt a végkifejletet elérje, a Hamasz 27 ezer rakétát és aknavető bombát lőtt ki izraeli civilekre 2001 óta, ebből összesen 4300-at 2021 májusában. A Hamasz szándékosan ártatlan izraelieket céloz meg. A polgári területekről civilekre való lövöldözés felháborító kettős háborús bűnnek számít, a Hamasz azonban egy ok miatt teszi ezt: hogy maximalizálja a palsztin áldozatok számát, annak érdekében, hogy provokálja, és elősegítse a zsidó állam téves elítélését, és Izrael-ellenes érzelmeket keltesen az egész világon.

Korábban Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is elmondta,

“Izraelt megtámadta a Hamasz terrorszervezet. Izrael és a Hamász nincsenek egyenlő szinten, és Izraelnek joga van megvédeni magát.”

A Hamasz által saját népének okozott károk még Gáza határain is túlmutatnak. Sajtóértesülések szerint a Hamasz által ellenőrzött egyik mecset pincéjében tárolt fegyverek Dél-Libanonban néhány napja felrobbantak, megölve és megsebesítve ezzel több embert. Az egyik legszegényebb libanoni menekülttáborban lévő mecsetben fegyvereket tárolva a Hamasz ismét megmutatta, hogy megvet minden emberi életet, beleértve a palesztinokét is.

A Hamasz az iráni rezsim ideológiájához is igazodott, mivel az a legnagyobb finanszírozója. Miközben Irán a nukleáris fegyverek kifejlesztésén dolgozik, káros tevékenységeit az egész Közel-Keletre kiterjeszti. Izraelt ezzel nem csak a Hamasz gázai tevékenysége fenyegeti, hanem a jemeni hútik, valamint a libanoni és szíriai Hezbollah is.

Bárki, aki békére törekszik, annak meg kell értenie és fel kell ismernie, hogy a Hamasz egy katasztrófa. Egy szélsőséges terrorszervezet, amely fenyegetést jelent a Palesztin Hatóságra, veszélyes a béke minden kilátásába helyezésére, és Izrael eltörlésére törekszik. Ezeket a tényeket már több tucat ország felismerte, beleértve Nagy-Britanniát és Ausztráliát is, akik nemrég a Hamaszt teljes egészében terrorszervezetnek minősítették.

Nem hagyhatjuk Gázát a Hamasz kezében.

Sokkal inkább a „gazdaság a biztonságért cserébe” jövőképre kell összpontosítanunk erőfeszítéseinket, amit Jair Lapid külügyminiszter is felvázolt. Izrael és Gáza területén a stabilitás és a jobb élet megteremtése érdekében fel kell lépnünk a nemzetközi befektetések növeléséért, a térség infrastruktúrájának helyreállításáért, egyéb művelésgazdasági projektekért, valamint a Palesztin Hatóság megerősítése érdekében.

A Hámász által rakétával eltalált épület romjait látogatta meg Szijjártó Péter Izraelben (Videó)

A magyar és az izraeli külügyminiszter két megállapodást is aláírt.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.