Izrael szerint nem igaz, hogy ne nőne a keresztények száma a Szentföldön

Az izraeli kormány cáfolja egyes keresztény egyházi vezetők állítását, miszerint Izrael aktívan dolgozik a helyi keresztény lakosság elüldözésén; hozzáteszi, hogy az ország keresztény közössége „folyamatosan növekszik, és az izraeli társadalom egyedülálló szövetének része”.

A Ynet arról számol be, hogy Justin Welby canterburyi érsek nagy felháborodást keltett Izraelben azzal, hogy Hosam Naoum jeruzsálemi anglikán érsekkel együtt a kelet-jeruzsálemi keresztények „folyamatos fogyatkozását” kifogásolta.

A két keresztény egyházi vezető közleményükben azt írta, hogy „a keresztény papság fizikai és verbális bántalmazásának fokozódása, valamint a szent helyek szélsőséges, radikális csoportok által elkövetett vandalizmusa összehangolt kísérlet” arra, hogy elüldözzék a keresztényeket Izraelből.

Közös levelük a jeruzsálemi egyházi vezetők december 13-i levelére született válasz, ők ugyanis azt állították, hogy „radikális csoportok továbbra is stratégiai fontosságú ingatlanokat szereznek a keresztény negyedben, azzal a céllal, hogy csökkentsék a keresztény jelenlétet”.

Az izraeli külügyminisztérium ugyanakkor azt mondta, hogy a vádak „alaptalanok, és elferdítik az izraeli keresztény közösség valóságát”.

„Az izraeli keresztény lakosság – beleértve Jeruzsálemet is – teljes vallás- és vallásgyakorlási szabadságot élvez, folyamatosan növekszik, és része az izraeli társadalom egyedülálló szövetének” – áll a minisztérium hétfői közleményben.

Kelet-Jeruzsálemben található az óváros, valamint számos keresztény szent hely, köztük a Szent Sír-templom, ahol a keresztények szerint Jézust keresztre feszítették és eltemették.

Welby és Naoum szerint a palesztin keresztények „a telepes közösségek növekedése” és a szabad mozgás korlátozása miatt hagyják el Ciszjordániát.

A külügyminisztérium szerint

Izrael „elkötelezett a vallásszabadság és a vallásgyakorlás szabadsága mellett minden vallás számára, valamint a szent helyekhez való szabad hozzáférés biztosítása mellett”.

„A jeruzsálemi egyházi vezetők nyilatkozata különösen dühítő, tekintettel arra, hogy hallgatnak a Közel-Kelet más országaiban élő számos keresztény közösség helyzetéről, amelyek diszkriminációtól és üldöztetéstől szenvednek” – tette hozzá a tárca.

A muszlimok is csatlakoztak a zsidó és keresztény felekezetek nyilatkozatához

„Az iszlám szerint házasság csak férfi és nő között köttethet, s ez a kapcsolat Isten jelei közé tartozik” – írja a Magyarországi Muszlimok Egyháza.