Vádalku keretében távozhat a Knesszetből az ultraortodox Sász párt vezetője

A 12 csatorna esti riportja szerint Arje Deri, az ellenzéki szefárd ultraortodox Sász párt vezetője várhatóan vádalkut ír alá, amelyben elismeri az adóbűncselekményeket, és távozik a Knesszetből – írja az Újkelet.live

Az egyezség szükségtelenné tenné annak eldöntését, hogy a volt belügyminiszter tettei erkölcsi vétségnek minősülnek-e, és így akár indulhatna a következő Knesszet-választásokon is.

Derit három adóbűncselekmény miatt vádolják Jeruzsálem Givát Saul negyedében lévő ingatlanok eladásával kapcsolatban, valamint két rendbeli bevétel utáni bejelentés elmulasztásával.

Ha bebizonyosodik, hogy tettei valóban erkölcsi vétségnek minősülnek, Derit hét évre eltilthatják a közhivatalok viselésétől.

A vádalku Avichai Mendelblit főügyész és Deri ügyvédje, Navot Tel-Cur között folyik. A közzétett feltételek szerint Deri pénzbírságot fizetne, amellé felfüggesztett börtönbüntetést is kaphat, de tényleges börtönbüntetésre nem ítélhetik.

Még ha Mandelblit enged is az erkölcsi vétség kérdésében, a két fél között létrejött vádalkut még mindig jóvá kell hagynia a bíróságnak, amely felhatalmazással rendelkezik arra, hogy önállóan döntsön arról, hogy Deri tettei erkölcsi vétségnek minősültek.

Mendelblit elutasította azt a 2018-as rendőrségi ajánlást, hogy vádat emeljenek Deri ellen csalás, bizalommal való visszaélés, pénzmosás, az igazságszolgáltatás akadályozása és hamis tanúzás miatt.

Deri ellen hat éve indult a nyomozás. Februárban tartottak egy tárgyalást az ügyében, és azóta tárgyalnak a felek egy esetleges vádalkuról.

Az Újkelet.live cikkének folytatása itt olvaható.

Ultraortodox zsidók Bennettnek: A Siratófal nem a Karmel piac, nem képezi alku tárgyát

„Bennett, minden nehézséged ellenére próbálj meg ragaszkodni ahhoz, amit írtál. Ne nyúlj a szent Siratófalhoz. Ne változtass semmit.”