Lengyelországban is bevetették a Pegazust, egy ügyvéd és egy ügyész volt a célpont

Szakemberek szerint Roman Giertych ügyvéd mobiltelefonját is lehallgatták a 2019-es választások utolsó heteiben, Ewa Wrzosek ügyésznőt pedig 2021-ben – írja a The Times of Israel.

Roman Giertych ügyvéd és Ewa Wrzosek ügyésznő csatlakozott azoknak a listájához világszerte, akiknek telefonját a Pegasus nevű cég termékének segítségével törték fel. A kémprogram eddigi áldozatai között vannak mexikói és szaúdi újságírók, brit ügyvédek, palesztin aktivisták, államfők és amerikai diplomaták. A jelentések szerint Németország és Spanyolország is az NSO ügyfelei közé tartozik, a katalán szeparatisták pedig azzal vádolják Madridot, hogy a Pegasus programmal igazából őket vették célba.

A lengyelországi hackertámadás híre azonban különösen figyelemre méltó, mivel jogvédő csoportok már a kémprogramok uniós szintű betiltását követelik. A 27 tagállamot tömörítő Európai Unió már szigorította a kémprogramok exportjára vonatkozó korlátozásokat, de a kritikusok szerint az uniós tagállamok által elkövetett visszaélésekkel is sürgősen foglalkozni kell.

A Citizen Lab korábban több, 2017 novemberéből származó fertőzést észlelt Lengyelországban, bár akkor még nem azonosította az egyes áldozatokat.

A célpontok a hackertámadásokra a lengyel demokrácia eróziójának bizonyítékaként tekintenek.

Izrael korlátozza a kiberfegyverek exportját, Magyarország nincs a listán

Az izraeli védelmi minisztérium szűkítette azon országok körét, ahová megfigyelésre és támadásra használható kiberfegyvereket adhatnak el izraeli cégek.

2019 utolsó négy hónapjában a Giertychet legalább 18 alkalommal hackelték meg – állapította meg a Citizen Lab. Akkoriban a Polgári Platform volt miniszterelnökét, Donald Tuskot, aki most a legnagyobb ellenzéki párt vezetője, és Radek Sikorski volt külügyminisztert, aki most az Európai Parlament tagja, képviselte.

„Ez a telefon velem volt a hálószobámban, és velem volt, amikor gyónni mentem. Teljesen átvilágították az életemet”

– mondta Gierychet.

A legtöbb hackelésre közvetlenül a 2019. október 13-i parlamenti választások előtt került sor, amelyeket Jaroslaw Kaczynski Jog és Igazságosság pártja nyert meg kis különbséggel, ami egyes kritikusok szerint az igazságszolgáltatás függetlenségének és a sajtószabadságnak a további csorbulásához vezetett.

Giertych annak idején egy osztrák építési vállalkozó képviseletében is részt vett, aki azt állította, hogy Kaczynski, Lengyelország legbefolyásosabb politikusa átverte őt, amikor a varsói ikertornyok építéséről szóló üzlete meghiúsult.

Az üzletről szóló leleplezések jókora botrányt váltottak ki, mivel a lengyel törvények tiltják a politikai pártok profitszerzését – a tornyokat pedig ennek ellenére a Kaczynski pártjának tulajdonában lévő földterületen akarták felépíteni.

Giertych képviselte Sikorskit egy illegális lehallgatási ügyben is, amelyben a volt külügyminiszter beszélgetéseit rögzítették és nyilvánosságra hozták; Sikorski azt állítja, hogy a kormány nem vizsgálta ki Kaczynski szövetségeseinek esetleges érintettségét. Tavaly a korrupcióellenes tisztviselők házkutatást tartottak Giertych otthonában és irodájában, amit a lengyel bíróság törvénytelennek ítélt, és az EU emblematikusnak nevezett arra nézve, hogy a lengyel kormány hogyan bánik a politikailag érzékeny ügyekben ellenséges ügyvédekkel.

Amikor a lublini regionális ügyészség hétfőn bírósági végzést kért Giertych letartóztatására, azt állította, hogy az ügyvéd nem volt hajlandó megjelenni a kihallgatáson, és úgy tűnik, „szándékosan bujkál az igazságszolgáltatás elől”.

Giertych ezt abszurdnak nevezte, és azt mondta, hogy a pénzügyi szabálysértési nyomozás koholt, és egy poznani bíróság már bizonyíték hiányában elutasította azt. Az ügyészek pénzmosással gyanúsítják egy évtizeddel ezelőtti varsói ingatlanvita ügyében kapott ügyvédi díjak miatt.

A Pegasus kémszoftver fejlesztőcége is amerikai tiltólistára került

Online kémkedés miatt két izraeli, egy orosz és egy szingapúri vállalatot helyezett tiltólistára az amerikai kereskedelmi minisztérium.

Wrzoseket is hasonló módon hackelték meg. A Citizen Lab hat behatolást talált a telefonján június 24. és augusztus 19. között.

Tavaly Wrzosek vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy el kellene-e halasztani az elnökválasztást, mivel aggályai szerint az veszélyeztetheti a választók és a választási dolgozók egészségét. Szinte azonnal megfosztották az ügytől, és kétnapos határidővel áthelyezték a távoli Srem városába.

„Azt sem tudtam, hol van a város, nem is volt hol laknom”

– mondta Wrzosek, akit nem sokkal azután hackeltek meg, hogy visszatért Varsóba, és folytatta a kormányt bíráló médiamegjelenéseit.

Wrzosek, aki egy független ügyészi szövetség lelkes tagja, akkor tudta meg, hogy feltörték – és tweetelt róla -, amikor az Apple a múlt hónapban riasztást küldött több iPhone-felhasználónak világszerte, akiket az NSO Pegasus célba vett, köztük 11 amerikai külügyminisztériumi alkalmazottnak Ugandában. Az Apple aznap benyújtott keresetében az NSO-t „erkölcstelen 21. századi zsoldosoknak” nevezte. 2019-ben a Facebook egyébként már beperelte az izraeli céget, mert állítólag feltörte a világszerte népszerű WhatsApp üzenetküldő alkalmazást.

Wrzosek hivatalos panaszt nyújtott be, de nem számít azonnali felelősségre vonásra, mivel úgy véli, hogy „ugyanazok a szolgálatok, amelyek megpróbálták feltörni a telefonomat, most lefolytatják az eljárást, és keresik az elkövetőket”.

Az izraeli védelmi minisztérium tisztviselői ellenőrzést tartottak az NSO kiberbiztonsági cég irodáiban

Azért látogattak el az NSO-hoz, hogy megvizsgálják annak a vádnak alapját, amely szerint Emmanuel Macron francia elnököt is a kémszoftver célpont-személyévé tették.