Az izraeli védelmi minisztérium tisztviselői ellenőrzést tartottak az NSO kiberbiztonsági cég irodáiban

Az izraeli védelmi minisztérium kibermegfigyelési technológiák kereskedelmi exportjáért felelős tisztviselői ellenőrzést tartottak az NSO kiberbiztonsági cég izraeli irodáiban szerdán.

Az NSO gyártotta azt a Pegasus nevű kémprogramot, amelyet több országban újságírók, kormányzati tisztviselők és emberi jogi aktivisták megfigyelésére használtak fel.

A minisztérium közleménye szerint azért látogattak el az NSO-hoz, hogy megvizsgálják a céggel kapcsolatos állításokat és publikációkat néhány perccel Benny Ganz védelmi miniszter és francia kollégája, Florence Parly párizsi találkozója előtt, és hogy megvizsgálják azt a vádat, miszerint Emmanuel Macron francia elnököt is a kémszoftver célpont-személyévé tették.

Macron telefonját valószínűleg az NSO Group Pegasus szoftverét használó Marokkó figyeltette meg a francia Le Monde újság értesülése szerint. A francia vezető múlt héten telefonon beszélt Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel, és aggodalmát fejezte ki az ügyben.

Az izraeli védelmi minisztérium megerősítette, hogy megvizsgálja a vállalkozás tevékenységét, és közölte, hogy a szerdai látogatáson „több szervezeti egység” képviselői is részt vettek, köztük az Izraelből származó védelmi export felügyeletével foglalkozó osztály.

Benny Ganz nevében a Párizsban tartott találkozó után közleményt adtak ki, amely szerint az izraeli védelmi miniszter tájékoztatta Parlyt a  védelmi minisztérium képviselőinek az NSO irodáiban tett látogatásáról, és hangsúlyozta, hogy Izrael a lehető legkomolyabban kivizsgálja a kérdést.

„Izrael kizárólag azért ad kiber-termékekre export-engedélyeket, hogy azokat a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemben használják fel” – jelentette ki Ganz Párizsban a közlemény szerint.

A 17 médiaszervezet által július közepén nyilvánosságra hozott, a párizsi székhelyű Forbidden Stories nevű újságírócsoport által összehangolt nyomozás szerint különböző országok kormányai az NSO Group nevű izraeli kibercég programjával újságírók, aktivisták és kormánytisztviselők telefonjait próbálták meg feltörni, vagy törték fel sikeresen megfigyelés céljából.

Az NSO a közzétételt követően cáfolta, hogy a megjelentetett lista a vállalat ügyfeleinek célpont-listája lenne, és azt állította, hogy Izraellel szemben ellenséges elemek állnak a tényfeltárás mögött.

Az izraeli védelmi minisztérium szerdai közleménye szerint a minisztérium egy 2007-ben elfogadott törvény alapján felügyeletet gyakorol a kiber-export felett, és döntéseikben biztonsági, politikai, stratégiai szempontok játszanak szerepet, amelyeket gyakran nemzetközi megállapodások is rögzítenek.

Izrael csakis kormányok számára engedélyezi kiber-termékek exportját, törvényes felhasználásra, bűncselekmények megelőzésére és kivizsgálására, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre, és a vásárló országok kötelezettséget vállalnak ezen feltételek teljesítésére.

Ellenzéki képviselőnő tudni akarja a kémszoftver kapcsán, izraeliek verték-e a 2006-os tüntetőket

A volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő, Varga-Damm Andrea facebookos élő videójában adta elő antiszemita összeesküvés-elméletét.