Az amerikai haditengerészet kísérleti lézerfegyvert tesztelt a Közel-Keleten

Sikeresen zárult az amerikai flotta fegyverkísérlete az Ádeni-öbölben – írja a The Jerusalem Post.

Az amerikai haditengerészet egy nagyenergiájú lézerfegyver tesztelését hajtotta végre a Jementől délre fekvő Ádeni-öbölben.

Az amerikai haditengerészet 5. flottjának közleménye szerint a Solid State Laser – Technology Maturation Laser Weapons System Demonstrator (LWSD) sikeresen vett célba egy úszó tárgyat a tengeren.

A tesztet az 5. flotta USS Portland szállítóhajója hajtotta végre. A USS Portland korábban már végrehajtott egy másik LWSD-tesztet, amikor a Csendes-óceánon tevékenykedve sikeresen hatástalanított egy kisebb drónt.

Az amerikai haditengerészet 5. flottája elsősorban az Arab-öbölben, a Vörös-tengeren, az Ádeni-öbölben, az Ománi-öbölben és az Indiai-óceán egyes részein tevékenykedik.

„A régió földrajza, éghajlata és stratégiai jelentősége egyedülálló környezetet kínál a technológiai innovációhoz”

– nyilatkozták.

Egyesek szerint lehetséges, hogy a lézerfegyvert az Irán támogatta jemeni húszi lázadók által használt drónok ellenszerének szánják.

A múlt hónapban a szaúdi vezetésű koalíció széles körű műveleteket hajtott végre húszi célpontok ellen, miután elfogott és megsemmisített egy drónt, amely megpróbálta megtámadni a szaúd-arábiai Abha nemzetközi repülőterét.

Kína kész tüzet nyitni a Tajvan segítségére siető amerikai csapatokra

A Global Times csütörtöki vezércikke hosszú ideje az első alkalom, amikor Kína ténylegesen azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja az amerikai csapatokat, amelyek Tajvan segítségére sietnek.