Több ezren csatlakoztak a tálib harcosokhoz

A hírek szerint folyamatosan érkeznek az önkéntesek, hogy segítsék a tálib uralom megerősítését Afganisztánban. 

Az elmúlt négy hónapban több ezer tálib harcos és támogató özönlött Afganisztánba Pakisztánból, eleget téve a befolyásos imámok és parancsnokok hívásának, akik az ország feletti ellenőrzés megszilárdítására törekszenek – derül ki a fél tucat pakisztáni és afganisztáni jelenlegi és korábbi tálib taggal készített interjúkból – írja a Stars and Stripes.

A tálib vezetés arra ösztönözte a pakisztáni harcosokat, afgán menekülteket és medreszei diákokat, hogy jöjjenek Afganisztánba, hogy segítsenek fenntartani a biztonságot, mivel a csoport a nyáron hirtelen területi előretörések sorát hajtotta végre, ami miatt sürgős szükség volt erősítésre – mondták a jelenlegi és volt tálib tagok.

„Sok mudzsahedünknek állandó lakhelyet ajánlottak fel Afganisztánban, ha ide kívánnak költözni” – mondta egy pakisztáni tálib harcos, aki egy északnyugat-pakisztáni medreszében segített a toborzásban.

A tálibok biztonsági fenyegetésekkel, gazdasági összeomlással és az egyre mélyülő humanitárius válsággal néznek szembe. Azonban a toborzás csak szítja a feszültséget Pakisztánnal.

A tálib harcosok és támogatók mozgása Afganisztán és Pakisztán között oktatás, orvosi kezelés, kiképzés és harc céljából nem újdonság. De idén ez fokozódott.

A becslések szerint a táliboknak mindössze 75 000 harcosa van. A Pakisztánból a közelmúltban érkezett beáramlás nagysága a tálib parancsnokok szerint 5000 és 10 000 között mozog.

Meg tudja-e fékezni India a tálibokat?

Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes háromnapos látogatásra Indiába érkezett. Afganisztán kiemelt helyen szerepel majd a napirenden.

Imran Khan pakisztáni miniszterelnök dicsérte a tálibok katonai hatalomátvételét Afganisztánban, mondván, hogy a „a rabszolgaság láncait” törték le. A pakisztáni hírszerzés vezetője októberben Kabulba utazott, és Khan egyike azoknak, akik a tálibok nemzetközi elismerését követelik.

Sok pakisztáni az afganisztáni instabilitást okolja a saját területén elkövetett terror támadásokért. Az egyik erős csoport a pakisztáni tálibok, amely különbözik az afgán táliboktól, de támogatását a szomszédos uralkodók mögé állította.

Egy magas rangú pakisztáni külügyminisztériumi tisztviselő szerint „teljesen alaptalanok” azok a jelentések, amelyek szerint több ezer tálib harcos és támogató utazott tőlük Afganisztánba.

A tálibok a nyáron kezdtek el több pakisztáni harcosokat behívni, amikor az afgán kormány által tartott tartományi fővárosok gyors egymásutánban elestek. De miután a harcosok elfoglalták Kabult, a tálib vezetők is elkezdték felszólítani a Pakisztánban élő, képzett tálib tagokat és támogatókat, hogy csatlakozzanak a csoport alakulóban lévő kormányához.

Normális körülmények között a pakisztáni medreszékben – a Koránt tanító iskolákban, amelyek a radikalizmus melegágyai az országban – tanuló diákok tanulmányaik befejezése után csatlakoznak csak a tálib harcosokhoz.

Idén a klerikusok olyan felmentéseket osztottak ki, amelyek lehetővé teszik a diákok számára, hogy szüneteltessék az óráikat, hogy Afganisztánban szolgálhassanak, anélkül, hogy a tananyagot elölről kellene kezdeniük, mondta egy tálib harcos.

A 29 éves tálib harcos élete nagy részében Pakisztán és Afganisztán között élte, és rendszeresen csatlakozott a tálibok soraihoz a csoport tavaszi „harci szezonjában”. Idén a légkör nem hasonlított semmihez, amit eddig tapasztalt. „Tele volt izgalommal és örömmel” – mondta.

Az Afganisztánba utazó tálib harcosok és támogatók típusai is megváltoztak. Azt mondta, hogy több medreszei és egyetemi végzettségű embert látott, különösen azután, hogy a csoport átvette az ellenőrzést Kabulban.

A harcosok és támogatók rohamának nyomán az iszlám iskolák és katonai kiképzőközpontok, amelyek a toborzás kulcsfontosságú lépcsőfokai voltak, szintén elkezdtek Afganisztánba költözni. A harcosok Afganisztánba küldésében részt vevő pakisztáni tálib tag szerint egyre több tálib kiképzőközpontot hoznak létre Afganisztánon belül, ahol kedvezőbbek a körülmények az újoncok gyors kiképzéséhez.

Az Iszlám Állam afganisztáni ága által elkövetett támadások száma egyre nő, és a kezdeti csökkenés után a jelentések szerint a bűnözés is emelkedik a romló gazdaság miatt.

NYT: A Pentagon jelentősen alábecsülte a dróntámadásokban meghalt civilek számát

A New York Times állítása szerint „átláthatatlanság és büntetlenség váltotta fel” Barack Obama azon ígéretét, hogy a bevetések átláthatók lesznek.