Tíz éven belül polgárháború robbanhat ki az Egyesült Államokban?

Az amerikai milliárdos befektető, Ray Dalio szerint „veszélyesen nagyra nőtt a kockázata” annak, hogy az Egyesült Államokban tíz éven belül polgárháború robbanjon ki, mivel az ország „rendkívüli mértékben polarizálódott” – írja a MakronómMandiner.

A világ legnagyobb hedge fund cégének alapítója a november 30-án megjelent könyvében írja, hogy becslései szerint az USA-ban egy polgárháború kitörésének az esélye 30 százalékra nőtt, mivel már nem veszik figyelembe a kormányzás szabályait.

A könyvében Dalio bemutatja a belső rend és annak felbomlásának hat szakaszát, amely polgárháborúhoz vezet – a milliárdos szerint az USA az ötödik szakaszban van: nem megfelelő pénzügyi feltételek és heves konfliktusok tapasztalhatóak az országban.

„Amikor a bíróságokon szoros választások dőlnek el, a vesztesek pedig tiszteletben tartják a döntéseket, azzal a rendet is tiszteletben tartják. Amikor a hatalomért harcolnak és úgy szerzik meg azt, az egyértelműen jelzi a forradalmi változás jelentős kockázatát, a vele járó rendetlenséggel együtt”

– idézi a milliárdost a ZeroHedge.

A befektető azt is megjegyezte, hogy az emberek – köztük magas rangú tisztviselők is – nyíltan vonták kétségbe a közelmúltbeli választások érvényességét, és még azt is kijelentették, hogy hajlandóak harcolni az elveikért.

Dalio több tanulmányt is idézett, amelyek bemutatják a két politikai párt közötti szakadékot – egy nemrégiben készült felmérés szerint a republikánusok 15 százaléka és a demokraták 20 százaléka szerint az országnak jobb lenne, ha az ellenzéki politikai párt tagjainak többsége „egyszerűen meghalna”.

A MakronómMandiner eredeti cikke itt olvasható.

Bin Ladent megölő Navy SEAL kommandós: „A legnagyobb probléma a megosztottság”

O’Neill terrortámadás 20. évfordulóján arra szólította fel az amerikaiakat, hogy találják meg a közös hangot, és álljanak egységesen ki a közös amerikai értékek mellett.