Olaszország vizsgálatot indít palesztin terroristákkal való múltbeli titkos kapcsolatok miatt

A vizsgált dokumentumok között szerepel az 1982-ben palesztinok által elkövetett római nagy zsinagóga elleni támadás is.

Az olasz kormány vizsgálatot indított egy múlt héten nyilvánosságra hozott dokumentumsorozat ügyében, amely látszólag megerősíti, hogy az ország kormánya nagyjából 40 évvel ezelőtt beleegyezett abba, hogy nem avatkozik be a zsidó célpontok elleni palesztin támadásokba – írja az i24NEWS.

A dokumentumok között szerepelt a palesztinok 1982-es római nagy zsinagóga elleni támadása is, amelyben egy kétéves kisgyermek meghalt, 37 másik pedig megsebesült.

A kiadvány szerint Olaszország akkori kormánya tudott az akkori támadás végrehajtásának szándékáról, de nem cselekedett.

Elisa Serafini, a The Post Internazionale című olasz lap újságírója az i24NEWS-nek elmondta, hogy az akkori hírszerző szervezetek tudtak a támadásról, „de a zsinagógára nem alkalmaztak védelmet”.

„Egy felügyelőbizottság vizsgálatot szorgalmazott, és ez olyasmi, amit Olaszországban akkor szoktunk csinálni, ha valami gyanús dolog történik. Az ügy nyitott, és jelenleg politikai vita folyik. Az emberek azt kérik a kormánytól, hogy legyen nagyobb átláthatóság ebben a kérdésben”

– mondra Serafini.

A nyomozás szerint a támadásban részt vevő öt támadó közül csak egyet fogtak el – egy akkor Olaszországban tartózkodó palesztin diákot -, akit a török-görög határon tartóztattak le 33 kiló robbanóanyaggal.

„A felügyelőbizottság felkérte a hírszerző szervezeteket, hogy szolgáltassanak ki bizonyos dokumentumokat, és ezekből a dokumentumokból kiderült, hogy voltak figyelmeztetések a lehetséges terrortámadásokra, amelyeket teljesen figyelmen kívül hagytak” – folytatta Serafini.

Az olasz hírszerzés tudott a római zsinagóga ellen tervezett terrortámadásról, mégsem lépett közbe

A most nyilvánosságra került dokumentumokból kiderült, hogy az olaszok alkut kötöttek a palesztinokkal, ezért nem akadályozták meg az 1982-es római zsinagóga ellen terrortámadást sem.