Az olasz hírszerzés tudott a római zsinagóga ellen tervezett terrortámadásról, mégsem lépett közbe

A most közzé tett dokumentumok megerősíteni látszanak azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Róma korábban megállapodást kötött a palesztin terrorcsoportokkal – írja a The Times of Israel.

Az olasz média pénteken olyan dokumentumokat tett közzé, amelyek megerősíteni látszanak azokat a régóta hangoztatott vádakat, amelyek szerint Olaszország megállapodott a palesztinokkal, hogy nem avatkozik be a zsidó célpontok elleni palesztin terrortámadásokba. Ezért sem akadályozta meg az 1982-es, egy római zsinagóga elleni támadást, amelyben egy kétéves kisfiú is meghalt.

A dokumentumokból kiderült, hogy az olasz hírszerzés egyértelmű információkkal rendelkezett a zsinagóga elleni tervezett támadásról, de nem akadályozta meg azt, sőt a rendőrség még a zsinagóga körüli biztonsági intézkedéseket is csökkentette.

A vádak 2008 óta ismertek, amikor Francesco Cossiga volt olasz miniszterelnök és elnök a Ynet izraeli lapnak azt mondta, hogy Olaszország „eladta zsidóit”” és olyan megállapodást kötött, amely „szabad kezet” adott a palesztin terrorcsoportoknak, hogy zsidó és izraeli célpontok ellen tevékenykedjenek Olaszországban, cserébe azért, hogy nem támadnak más olasz érdekeltségeket.

„Az olaszországi „szabad kézért” cserébe a palesztinok biztosították államunk biztonságát és [az országon kívüli olasz célpontok] védettségét a terrortámadásoktól. Mindaddig, amíg ezek a célok nem működnek együtt a cionizmussal és Izrael Állammal”

– mondta Cossiga.

Akkoriban Olaszországban hevesen tagadták ezeket állításokat.

Az olasz média által most előkerült dokumentumokból azonban kiderült, hogy Olaszország egyértelműen figyelmen kívül hagyta a zsidó és izraeli intézmények elleni fenyegetéseket, így volt ez a római zsinagóga elleni 1982-es támadás esetében is.

Az 1982-es Shemini Atzeret ünnepén több ismeretlen fegyveres kézigránátokat dobott és géppisztolyokkal lőtt a zsinagógából távozó hívőkre, megölve a 2 éves Stefano Tache-t és megsebesítve 34 embert.

Túszdráma Entebbében – a nap, amikor még Irán is gratulált Izraelnek

Csak húsz perccel az indulás után jött az értesítés, hogy a kormány végül is jóváhagyta az akciót. 

A pénteken nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint az olasz belső hírszerzés – a Servizio per le Informazioni e la Sicurezza Democratica (SISDE) – több figyelmeztetést is küldött a kormánynak, hogy palesztin diákok csoportjai zsidó célpontokat szándékoznak megtámadni Rómában. A lehetséges célpontok listájának élén a zsinagóga állt.

Az olasz belügyminisztériumnak küldött figyelmeztetés egy „általában megbízható forrásra” hivatkozott, amely szerint az Abu Nidal csoport a zsidó ünnepek idején tervezi a támadást.

A figyelmeztetések ellenére azonban nemhogy nem fokozták volna a védelmet, de a támadás napján a rendőrautó, amely ünnepnapokon a zsinagóga előtt szokott állni, nem volt ott – derült ki a dokumentumokból.

A támadásra a Dél-Libanon elleni izraeli inváziót követő hetekben került sor, amelynek célja a palesztin csoportok által Észak-Izrael ellen elkövetett terrortámadások megakadályozása volt.

A támadást megelőző hetekben Jasszer Arafat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetője Olaszországba látogatott, ahol a pápa, az elnök és a külügyminiszter is fogadta.

A beszámolók szerint a palesztinokkal kötött megállapodást még 1973-ban Aldo Moro miniszterelnök írta alá Arafat PFSZ-ével és George Habash Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezetével, akik megígérték, hogy nem hajtanak végre terrortámadásokat olasz földön, cserébe Olaszország állítólagos politikai támogatást ígért a palesztinoknak.

Az első dokumentumok, amelyek az alku létezésére utalnak, a Moro meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás során kerültek elő.

A náci háborús bűnös, aki közel-keleti fegyverkereskedő és zsoldos lett (1.rész)

Egy izgalmas kémtörténet Adolf Eichmann jobbkezéről, a magát Damaszkuszban meghúzó náci háborús bűnösről, Alois Brunnerről.