Egy demokrata szenátor elgáncsolta Biden tervezetét

Joe Manchin megállította Biden elnök szociális reformját, amely újabb jelentős költségeket rótt volna az amerikai gazdaságra. 

Joe Manchin nyugat-virginiai szenátor nemet mondott a Build Back Better Actre, és ezzel gyakorlatilag véget vetett a tárgyalásoknak a tervezetről – írja a CNN.

Manchin mindig is a jogszabály egyik legfontosabb ellenzője volt, és fenntartásai voltak a hatalmas adó- és kiadási törvényjavaslat egyes rendelkezéseivel kapcsolatban, hogy az csak súlyosbíthatja az országban az inflációt.

„Ez egy nemet jelent erre a jogszabályra. Mindent megpróbáltam, amit csak tudtam. Az elnök is szorgalmasan dolgozott. Csodálatos volt vele együtt dolgozni. Tudja, hogy voltak aggályaim és problémáim” – mondta a Fox News-nak.

Manchin támogatása a törvényjavaslathoz – egy 1,9 trillió dolláros kiadási tervhez, amely a nemzet szociális hálójának bővítésére, az amerikaiak gyermekgondozási és egészségügyi költségeinek csökkentésére, valamint az éghajlatváltozásra összpontosít – szükséges ahhoz, hogy a demokraták a költségvetési egyeztetésnek nevezett eljárás segítségével elfogadják ezt a jogszabályt, ami azt jelenti, hogy csak 51 szavazatra lenne szükség az elfogadáshoz.

Az interjút követően irodája által kiadott nyilatkozatban Manchin megismételte, hogy nem tudja támogatni a jogszabályt.
„Mindig is azt mondtam: ‘Ha nem tudok hazamenni és megmagyarázni, akkor nem szavazhatom meg’. Minden igyekezetem ellenére nem tudom megmagyarázni a nagyszabású Build Back Better Act-et Nyugat-Virginiában, és nem szavazhatom meg ennek a mamut jogszabálynak a továbblépését” – áll a nyilatkozatban.

Egy, a Joe Biden elnök és Manchin közötti megbeszéléseket ismerő személy a CNN-nek elmondta, egyértelmű volt, hogy Manchin ebbe az irányba tart, mivel Biden a héten bizalmasan közölte segítőivel, hogy már nem bízik abban, hogy végül sikerül a nyugat-virginiai demokratát is a fedélzetre hoznia. A Fehér Ház tisztviselői azonban meglepődtek, amikor Manchin vasárnap reggel közölte velük, hogy már végleges döntésre jutott.

A Fehér Ház elmarasztaló nyilatkozatot adott ki Manchin ellen

A Fehér Ház figyelemre méltó nyilatkozatában, amelyben Biden saját pártjának egy tagját támadta, azt mondta, hogy Manchin megjegyzései „ellentétben állnak az elnökkel és a Fehér Ház munkatársaival a héten folytatott megbeszéléseivel, valamint saját nyilvános megnyilvánulásaival”.

Váratlan radikalizmus és hamis ígéretek – a Biden-elnökség eddigi mérlege

Számbavettük a Biden-elnökség problémás területeit. Van bőven. Zsiros Egon elemzése.

Fotó: EPA/Yuri Gripas / POOL