Chana Corna, egy haszid nő, aki a Marvelnek dolgozik

Chana Corna mindennapjai jelentős mértékben különböznek attól a sztereotípiától, ami általában egy lubavicsi haszid asszonnyal kapcsolatban felsejlik az emberben. Corna ugyanis világítástechnikus, akinek az a feladata, hogy fényt és árnyékot adjon az animációkhoz – írja a Zsido.com

„A haszidizmus azt mondja, hogy nekünk magunknak kell világítanunk, hogy elterjesszük a fényt a sötétségben. Ezt én szó szerint vettem”

– jegyezte meg egy interjúban, melyet a Jew in the City írása is idéz.

Corna a dél-afrikai Johannesburgban született és négyéves volt, amikor családjával az ausztráliai Sidney-be költöztek. Szülei ekkor fordultak a vallásosság felé és a helyi Chábád-központ vezetőinek segítségével megtalálták a helyüket a haszid közösségben.

Corna már gyermekként is rengeteget rajzolt, hét évesen már művészeti szakkörbe járt és a környezetében élők gyakran biztatták, hogy az animációk terén keressen magának munkát.

„Ez rettenetesen unalmasnak hangzik” – gondolta magában, hiszen ez azt jelenti, hogy ugyanazt a jelenetet kell újra és újra, nagyon sokszor megrajzolni. Nem akart animátor lenni, ám most, évtizedekkel később, animációk világítástechnikusaként, másként nyilatkozik: „Nem tudtam, hogy az animáción belül hányféle különböző feladatkör létezik”.

A legnagyobb magyar város Budapest után: Brooklyn

Bár a holokauszt után kevés haszid zsidó maradt Magyarországon, a magyar kultúra meglepő módon tovább él a több mint százezer ultraortodox zsidó között Brooklynban.

Egy művészeti irányultságú lubavicsi szemináriumban, a Tzoharban tanult, majd Ausztráliába visszatérve egy helyi felsőoktatási intézményben folytatta a tanulmányait. Itt ő volt az egyetlen ortodox zsidó:

„Valamiféle kultúrsokk gyanánt éltem meg, de mindenki nagyon kedves volt. Ha pénteken korán kellett elmennem és emiatt lemaradtam néhány óráról, akkor is mindenki megértő volt, viszont nagyon kíváncsiak is voltak”.

Jelenleg legfontosabb célkitűzése, hogy csodálatos animációs filmeket készítsen zsidó gyerekek számára. De addig még hosszú út vezet és sokakkal kell együtt dolgoznia ahhoz, hogy ez megvalósulhasson.

Az iskolái befejezését követően a Marvel munkatársa lett. Munkájában soha nem hátráltatta a vallásossága, például a szombattartás: ha pénteken hamarabb el kell jönnie a munkából a szombat korai bejövetele miatt, egy másik napon bepótolja az elmaradt órákat.

A Zsido.com cikkének folytatása itt olvasható.

Cipő nélkül utazott a férfi a metrón, egy rabbi a sajátját adta neki

Gabriel Benayon rabbi a New York-i metró sztárja lett egy rövid időre, amikor segítséget nyújtott egy láthatóan szerencsétlen sorsú utastársának.