98 éves korában elhunyt a Transformers feltalálója, a holokauszt-túlélő Henry Orenstein

Kedden, 98 éves korában elhunyt Henry Orenstein, holokauszt-túlélő, aki feltalálta a Transformers játékcsaládot. Orenstein jelentős adományozója volt a különböző zsidó és izraeli ügyeknek.

Az 1980-as évek elején a Transformers játékok megalkotásával Orenstein az egyik legkelendőbb játékgyártó lett, amelyet számos más találmány és több mint 100 szabadalom követett – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Később sztárpókerjátékosként is ismert volt, akit 2008-ban iktattak be a pókerhírességek csarnokába.

Orenstein 1923-ban született Lengyelországban, zsidó családban, és egy 1944-ben hozott döntésének köszönhetően túlélte a második világháborút. Miközben a német Budzyn munkatáborban raboskodott, a tábort vezető nácik minden tudóst és matematikust arra utasítottak, hogy regisztráltassa magát.  Annak ellenére, hogy nem volt semmilyen hivatásuk, Orenstein a testvéreivel együtt feliratkozott.

„Magamat és három testvéremet tudósokként és matematikusokként regisztráltattam, noha nem voltunk azok. Csak az idővel játszottam”

– mondta Orenstein a JTA-nak 2005-ben.

A JTA szerint a nácik egy különleges csapatot szerveztek a foglyokból, hogy olyan fegyvert fejlesszenek ki, amely segíthet a német rezsimnek megnyerni a háborút, és akik regisztráltak, azokat megkímélték a kivégzéstől. Orenstein szülei, egy nővére és egy testvére meghaltak a háború alatt.

A háború után Orenstein az Egyesült Államokba emigrált.

A milliomos régóta támogatta a zsidó ügyet, többek között megalapította az Orenstein Projectet, egy izraeli nonprofit szervezetet, amely az élelmezési bizonytalansággal foglalkozik, különös tekintettel a holokauszt túlélőire.

Orensteint túlélte felesége, Susie.

“Tartozunk nekik ezzel” – már javában oltják a Soá túlélőit

Több száz holokauszt túlélő kapta meg a vakcina első dózisát Ausztriában és Szlovákiában.