Több mint száz amerikai tengerészgyalogost bocsájtottak el, mert nem oltatták be magukat

Több mint száz amerikai tengerészgyalogost bocsájtottak el, mert nem voltak hajlandóak beoltatni magukat.

Az amerikai tengerészgyalogság 103 katonát bocsájtott el, amiért nem voltak hajlandóak beoltatni magukat a koronavírus ellen – közölte csütörtökön a Politico című amerikai lap.

    A tengerészgyalogság eddig 1007 katona esetében engedélyezett felmentést az oltási kötelezettség alól, 3144 – vallási meggyőződés miatt benyújtott – kérelem még elbírálás alatt áll.

Az amerikai hadsereg egyébként a nap folyamán jelentette be, hogy menesztett hat katonai vezetőt, köztük két zászlóaljparancsnokot amiatt, hogy majdnem négyezer, aktív szolgálatban lévő katona tagadta meg az oltás felvételét elrendelő parancsot. Mindemellett 2767 katonát megrovásban részesítettek, aminek nyomán bár tovább szolgálhatnak, de előléptetésre a jövőben már nem számíthatnak.

    „Katonáink beoltása a Covid-19-cel szemben mindenekelőtt a hadsereg harckészségét szolgálja”

– áll Christine Wormuth, az amerikai hadseregért felelős államtitkár közleményében. Az oltást alapos indok nélkül megtagadókat pedig figyelmeztette, hogy megválnak tőlük.

Ugyanakkor a különböző fegyvernemekhez tartozó katonák túlnyomó többsége immunizáltatta magát. Az amerikai hadsereg és haditengerészet személyi állományának 98 százalékos az átoltottsági aránya, a légierőnél ugyanez a mutató 97,5 százalék, míg a tengerészgyalogságnál 95 százalék.

Mindemellett az amerikai lakosság 72 százalékát oltották be a koronavírus ellen.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Kirúgtak egy alezredest az amerikai tengerészgyalogságtól, mert kritizálta a katonai vezetést

Scheller azt mondta, hogy addig nem fog újságírókkal beszélni, amíg be nem fejeződik a tengerészgyalogságtól való „hivatalos” távozása.