Kirúgtak egy alezredest az amerikai tengerészgyalogságtól, mert kritizálta a katonai vezetést

Stuar Scheller egy négy perc, 45 másodperces videót tett közzé a Facebookon, amelyben egyenruhában jelent meg, és az amerikai katonai vezetést kritizálta a kabuli repülőtéren elkövetett pusztító öngyilkos merénylet miatt, amelyben 13 amerikai katona és legalább 169 afgán halt meg. – írja a Fox News.

„Követelem a felelősségre vonást, minden szinten. Ha nem kapjuk meg, akkor én hozom el.”

– mondta Stuart a videóban, majd Thomas Jeffersont is idézte, aki szerint „minden generációnak szüksége van egy forradalomra”.

Scheller családja és egykori katonái azt mondják, nem lepődnek meg, hogy a tiszt feláldozta karrierjét azért, hogy elmondja az igazát.

„Igazi bátorság kell ahhoz, amit ő tett, és ez Stu volt mindvégig”

– mondta a The Postnak a 33 éves Juan Chavez, aki 2011 és 2014 között szolgált Scheller alatt.

„Csodálatos vezető volt, aki mindig azt tette, ami helyes, még akkor is, ha emiatt szembe ment az árral”

– mondta.

A 41 éves Scheller, 17 éve szolgál a tengerészgyalogságnál és még három év hiányzik neki a teljes nyugdíjjogosultsághoz.

Scheller a videóban kifejezetten kiemelte a felelősségre vonás kapcsán David H. Berger tábornokot, a tengerészgyalogság parancsnokát, Lloyd Austin védelmi minisztert és Mark Milley tábornokot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét.

„Az emberek fel vannak háborodva, mert a magas rangú vezetőik cserbenhagyták őket, és egyikük sem vállalja a felelősségre vonást, vagy nem mondja azt, hogy „mi szúrtuk el””

– mondta.

Cernovich on Twitter: „Marine officer Stuart Scheller has been relieved from duty for this video. pic.twitter.com/GyxzUJ44vN / Twitter”

Marine officer Stuart Scheller has been relieved from duty for this video. pic.twitter.com/GyxzUJ44vN

Scheller azt mondta, hogy addig nem fog újságírókkal beszélni, amíg be nem fejeződik a tengerészgyalogságtól való „hivatalos” távozása.

Scheller sokak számára hős lett, mert – ahogy azt valaki megjegyezte – „előállt azzal, amire mindenki gondolt, de félt kimondani”.

Scheller ugyanakkor elmondta, hogy néhány tiszttársa, bár támogatta, mégis arra biztatta, hogy vegye le a videót.

„Nyilvánvaló, hogy nem veszem le”

– írta Scheller egy későbbi Facebook-bejegyzésében.

„Inkább ezt ajánlom… nem tévedhet MINDENKI. Ha mindannyian egyetértetek … akkor lépjetek fel. Csak azért van hatalmuk, mert mi megengedjük. Mi lenne, ha mindannyian követelnénk a felelősségre vonást?”

Eddig több mint 30 000 ember, akik közül néhányan Scheller alatt szolgáltak, kedvelte a videót.

„Büszkék vagyunk arra, hogy az ön parancsnoksága alatt szolgáltunk, uram, követni fogjuk önt a pokol bugyraiba és vissza”

– írta a poszt alatt Zach Olbrys a Massachusetts állambeli Worcesterből.

Ryan Holland a Kentucky állambeli Lexingtonból pedig azt írta, hogy

„Mindig megtiszteltetés volt önnel szolgálni, uram! Semper Fi!”

Recsegnek a birodalom alapjai – a Pax Americana végnapjai

Még mindig az Egyesült Államoké a világ legnagyobb, legfelszereltebb hadserege, amit azonban, mint Afganisztánban nyilvánvalóvá vált: nem tud és nem is akar használni. Hajdú Tímea publicisztikája.